15 / 05 / 2024

Depozito yasal mı?

Depozito yasal mı?

Depozito, gayrimenkul sahibi tarafından kiracısından alınıyor. Bu bedel, kira süresince yaşanacak herhangi bir probleme karşı güvence bedeli olarak alınıyor.Peki depozito yasal mı?


Depozito yasal mı?

Türk Borçlar Kanunu kapsamında kiracının depozito hakkı düzenleniyor. Kanun hükümlerine göre, kira süresinin sonuna gelindiğinde herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda kiracıya depozitonun iade edilmesi gerekiyor. 


Söz konusu kira depozito bedeli, kanuna göre üç aylık kira bedelinden fazla olamıyor. Buna göre kira bedeli 1.200 TL olan daireler için depozito bedeli en fazla 3.600 TL oluyor. Ev sahibi 3.600 TL depozito talep edemiyor.


Kiraya veren ile kiracının ortak vadeli hesabına yatırılması gerekiyor.Kontrat süresinin sonunda 3 ay içerisinde kiraya veren bankaya dilekçe vermezse, kiracı depozitoyu çekebiliyor. Bu durumda bir senelik kontratlarda kiraya verenin her sene sonunda bankaya dilekçe vermesi gerekiyor.


Depozito alınma şekli kanun ile belirlendiği için ortak hesaba yatırılmadığı, direk mal sahibinin hesabına yatırıldığı veya elden verildiği taktirde depozitodan sayılmıyor. Depozitonun ortak hesaba yatırılması mal sahibi için önemli oluyor.


Kiralama süresinin son bulması ve konutta bir problem yaşanmaması (Dairenin kiralandığı gibi bırakılması) durumunda, depozito bedelinin kiracıya geri ödenmesi gerekiyor. 


Aksi halde, bir zararın yaşanması durumunda ise, söz konusu zarar bu depozito bedelinden düşülüyor.Peki depozito yasal mı?


Taşınmaz kiralarında depozito yasal olup,kiracının taşınma durumunda bırakacağı borçlar ile taşınmaza vermiş olduğu zararların karşılanması için depozito alınıyor. 


Kira süresinin sonuna gelen kiracının evde çıkması halinde taşınmazda bir hasar yoksa depozito iade ediliyor.Zarar varsa  mahkemece yapılacak tespit ve masraflar düşülerek bakiye kiracıya ödeniyor. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imza altına almak gerekiyor. Depozito Türk Lirası veya döviz olarak alınabiliyor.

Depozito nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com