Depozito, bir taahhüt sırasında yatırılan güvence veya bağlanma parası olarak ifade ediliyor. Peki kiralama işlemlerinde mal sahibi, kiracısından en fazla ne kadar depozito bedeli alabiliyor? Depozito ne kadar alınır?İşte yanıtı...
Depozito nedir?
Kiralama ilişkilerinde, ileride yaşanabilecek problemlerin teminatı olarak mal sahibi, kiracısından "güvence bedeli" olarak tanımlanan depozito alma hakkına sahip oluyor.
Kira sözleşmesi sırasında ödenen depozito, kanuna göre en fazla üç aylık kira bedeli oluyor. Kiracılar, eve taşınmadan önce depozito artı kira bedelini ödeyerek eve çıkabiliyor.
Kiralama süresinin son bulması ve konutta bir problem yaşanmaması (Dairenin kiralandığı gibi bırakılması) durumunda, depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor. Aksi halde, bir zararın yaşanması durumunda ise, söz konusu zarar bu bedelden düşülüyor.
Kiracının güvence vermesi
MADDE 342-
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.