23 / 11 / 2024

Kira sözleşmesi depozito bedeli 2015!

 Kira sözleşmesi depozito bedeli 2015!

Kira sözleşmesi yapılan kiracıdan belirlenen miktarlarda depozito talep ediliyor. Peki Kira sözleşmesi depozito bedeli nedir? İşte kira sözleşmesi depozito bedeli 2015..


Kira sözleşmesi depozito bedeli 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında, mal sahibi ile kira sözleşmesi imzalanıyor. Taşınmaz kiralarken yapılan masraflar arasında 1 aylık kira bedeli ile depozito bedeli de bulunuyor. Depozito, kira sürecinde yaşanması muhtemel zararlar için talep ediliyor.


Ancak gayrimenkul kira depozito bedeli, mal sahibinin istediği oranlarda alınmıyor. Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunuyla depozito bedeline bir sınırlama getiriliyor.


Mesken ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin hükümler, bunlarla birlikte kullanımı kiracıya bırakılan eşya hakkında da uygulanıyor. Ancak bu hükümler, niteliği gereği geçici kullanıma özgülenmiş gayrimenkullerin altı ay ve daha kısa süreyle kiralanmalarında uygulanmıyor.


Borçlar Kanunund depozito bedeline ilişkin yer alan esaslar şu şekilde:


Kiracının güvence vermesi

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com