Gayrimenkul alım-satımında ticari bir amaç bulunmuyor ve şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla alım-satım faaliyeti gerçekleştiriliyorsa, değer artış kazancının beyan edilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı beyannamesi son günü ne zaman?
Değer artış kazancı beyannamesi son günü ne zaman?
1 Ocak 2007 ve sonrasında elde edilmiş taşınmazın edinim tarihinden başlayarak, 5 yıl içinde elden çıkarılma halinde doğan kazançlar, değer artış kazancı oluyor. Eğer elden çıkarma, edinim tarihinden başlayarak 5 yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşirse, sağlanan kazanç, değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Gayrimenkul alım-satımında ticari bir amaç bulunmuyor ve şahsi ihtiyacın karşılanması veya servetin korunması amacıyla alım-satım faaliyeti gerçekleştiriliyorsa, buradan elde edilen kazanç, değer artış kazancı olarak kabul ediliyor.Gayrimenkul alım-satım işleri devamlı olarak, bir meslek halinde sürdürülüyorsa elde edilen kazanç, ticari kazanç olarak değerlendiriliyor.
Değer artış kazancında, vergilendirecek kazanç, safi değer artışı olarak nitelendiriliyor. Değer artış kazancından mal ve hakkın maliyet bedeli, elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ile ödenen vergi ve harçlar indiriliyor.Bedelin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine, Takdir Komisyonunca belirlenecek bedel esas alınıyor.Peki değer artış kazancı beyannamesi son günü ne zaman?
Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi durumunda yıllık beyanname veriliyor.
Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 10.600 TL gelir vergisinden istisna tutuluyor.
Bu sınırı aşan kazançlar, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ediliyor.Mart ayının 1'inde başlayan beyannameler için son 11 gün bulunuyor.
Değer artış kazancı beyan sınırı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com