15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı beyannamesi 2015!

 Değer artış kazancı beyannamesi 2015!

Gelir Vergisi Kanununda değer artış kazancına ilişkin yasal hükümler bulunuyor.Buna göre değer artış kazancı beyannamesi ne zaman verilir?İşte değer artış kazancı beyannamesi 2015..


Değer artış kazancı beyannamesi 2015!

Beyana tabi olan değer artış kazancı vergisi,taşınmaz alım satımı sürecinde ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Değer artış kazancı vergisi,taşınmaz malların edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


Beş yıl içinde elden çıkarılan her taşınmaz için değer artış kazancı vergisi ödenmiyor.Veraset ya da bedelsiz olarak edinilen taşınmazların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.


Değer artış kazancı vergisi kapsamında elde edilen kazancın için beyan edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor ve istisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi. Bu bedelin altında gelir elde edenler vergiden muaf olup; bu sınırı aşanların beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor.


Değer artış kazancı için beyannameler, Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar verilebiliyor.  Beyanname üzerinden hesaplanan değer artış kazancı vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.Buna göre 1 Mart itibari ile vergi beyan ve ödeme dönemi başladı.Vergi mükelleflerinin belirlenen zamanda vergi beyanlarını vermeleri ve ödemelerini yapmaları gerekiyor.


Değer artış kazanç vergisi istisnası 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com