17 / 05 / 2024

DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?

DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?

Afet Sigortaları Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından Dask sigortası zorunlu hale getirildi.Peki DASK sigortası yaptırılmazsa ne olur?DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?


DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?

DASK sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü olarak ifade ediliyor. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.


DASK'ın süresi bir yıl oluyor. Sigorta sözleşmesinin her yıl poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.


Zorunlu Deprem Sigortası olarakta bilinen DASK uygulamasında üç tür yapı tarzı bulunuyor:


Çelik, Betonarme Karkas: Dış ve iç duvarlarıyla tavan ve tabanı beton, taş, tuğla veya briket gibi yanmaz malzeme ile yapılmış çelik veya betonarme taşıyıcı karkas ( kolon ve kirişler ) bulunan yapılardır. Çatısı çelik konstrüksiyonlu yapılar da bu grupta yer almaktadır.


Yığma Kâgir: Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan; döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılardır.


Diğer: Yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap vb. yapılardır.


6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu 18 Mayıs 2012′de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre sigorta kapsamına giren yapıların DASK yaptırması zorunlu oluyor.

Peki DASK sigortası yaptırmamanın cezası nedir?


Afet Sigortaları Kanunu gereğince elektrik ve su abonelik işlemlerinde artık zorunlu deprem sigortası aranıyor. Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde ‘zorunlu deprem sigortası’ poliçesi de bulunuyor. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar su ve elektrik abonelik işlemlerini yaptıramyor.

DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com