27 / 04 / 2024

Deprem sigortası nedir?

Deprem sigortası nedir?

DASK olarakta bilinen deprem sigortası yaptırılmadığı sürece gayrimenkulün satışı gerçekleştirilemiyor ve kiraya verilemiyor. Peki "deprem sigortası nedir? Deprem sigortası nasıl yaptırılır?" diyorsanız işte yanıtı..


Deprem sigortası nedir?

Deprem sigortası, meydana gelecek muhtemel bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor. 


DASK olarakta bilinen deprem sigortası yaptırabilmek için istenen belgeler ve belirlenen oranda sigorta piriminin ödenmesi gerekiyor. Deprem sigortası için ödenen sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor.Deprem risk bölgeleri ayrımında, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" baz alınıyor.


Deprem sigortasının seenlik olarak düzenlenmesi gerekiyor. Bu süre 1  sene olarak karşımıza çıkıyor. Belirlenen bu sürenin son bulması halinde, sigıortanın yenilenmesi gerekiyor.


Bu konuda bir sınırlama olmayıp vadesi biten poliçe istendiği tarihte herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın aynı gün itibari ile  yenilenebiliyor. Ancak poliçe vadesinin bitim tarihi ile yeni poliçenin tanzim edilidiği tarih aralığında teminatsız kalınıyor. Bu sebeple poliçenin vade bitim tarihinde yenilenmesi önem taşıyor.


Deprem sigortası olmayan bir taşınmazın elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik başvuruları da onaylanmıyor.

Zorunlu deprem sigortası hangi binaları kapsar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com