27 / 04 / 2024

DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?

DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?

Sigorta acenteleri tarafından yapılan DASK sigortası, depremin neden konutlarda maddi ve manevi hasarlara karşı bir güvence niteliği taşıyor.Peki DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?


DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?

DASK Sigortası, meskenlere yönelik olarak oluşturulan bir sigorta ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bu sigorta, teminatı Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan ancak poliçe üretimi yetkili sigorta acentelerince yapılan zorunlu bir sigorta olup, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor. 


DASK sigortası, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyo.Deprem sigortası için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin de ödenmesi gerekiyor.


DASK sigortası için ödenen sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde karşımıza çıkıyor. 


Buna göre; ; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife ücreti bulunuyor.  Deprem risk bölgeleri ayrımı yapılırken Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Türkiye deprem bölgeleri haritası" esas alınıyor. 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK sigortası olmayan bir meskenin elektrik, su ve doğalgaz gibi abonelik başvuruları da onaylanmıyor.Peki DASK sigortası kaç yılda bir yapılır?


DASK sigortası, yıllık olarak düzenleniyor. Söz konusu sürenin son bulması halinde, DASK'ın yenilenmesi gerekiyor.


Bu konuda bir sınırlama olmayıp vadesi biten poliçe istendiği zaman herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın aynı gün itibari ile  tanzim  edilebiliyor. Ancak poliçe vadesinin bitim tarihi ile yeni poliçenin tanzim edilidiği tarih aralığında teminatsız kalınıyor. Bu nedenle poliçenin vade bitim tarihinde yenilenmesi önem taşıyor.

DASK sigortası nerelere yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com