05 / 05 / 2024

DASK nedir?

 DASK nedir?

Dask sigortası olmayan taşınmaz sahipleri söz konusu taşınmaz için alım-satım ve kiralama gibi işlemler yapamıyor.Peki DASK nedir?DASK nasıl yapılır?DASK için gerekli belgeler nelerdir?


DASK nedir?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu(DASK) ,binalar için yapılması zorunlu olan sigorta olarak karşımıza çıkıyor.DASK'ı olan yapılar kiralanıp, satılabildiği gibi, olası bir depremde de teminat altına alınan yerlerin zararı maddi olarak karşılanıyor.DASK'ın temel amaçları şu şekilde sıralanıyor:

-Kapsamdaki bütün konutları prim karşılığında depreme karşı sigorta güvencesi altına alıyor,

-Yurtiçinde risk paylaşımını sağlıyor, aynı zamanda deprem hasarlarının neden olacağı mali yükü sigorta yoluyla uluslararası reasürans ve sermaye piyasalarına dağıtıyor,

-Sigorta sistemini sağlıklı yapı üretiminde bir araç olarak kullanıyor,

-Deprem hasarlarının karşılanmasında uzun vadeli kaynak birikimini temin ediyor,

-Toplumda sigorta bilincinin gelişmesine katkıda bulunuyor.

Zorunlu deprem sigortası yani DASK bir yıllık olarak düzenleniyor. Bu süre dolduğunda sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor.

DASK poliçesi yaptırmak için, sigortayı düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine giderek sigorta yaptırılabiliyor. DASK için gerekli belgeleri temin eden kimseler başvuruları sonrasında DASK sigortasına dahil olabiliyor. 

Dask çelik, betonarme karkas yapılar: çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılara, yığma kâgir yapılar: karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar,diğer yapılar: yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap ve benzeri yapılara yapılıyor.

DASK ücreti ise, bölgeden bölgeye ve söz konusu yapının özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle Dask yani Zorunlu Deprem Sigortası düzenleyen bir sigorta acentası ile görüşmek gerekiyor.


 DASK nasıl alınır?   


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com