16 / 05 / 2024

DASK ne zaman yenilenir?

 DASK ne zaman yenilenir?

DASK, yetkili sigorta şirketleri ve acentelerince yapılıyor ve depremin yapılarda neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlıyor.Peki DASK ne zaman yenilenir?İşte DASK yenileme süresi..


DASK ne zaman yenilenir?

Devlet tarafından yapılması zorunlu tutulan DASK, yıllık olarak düzenleniyor ve DASK yaptırabilmek için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.


DASK, yıllık olarak düzenleniyor ve söz konusu sürenin son bulması durumunda, DASK'ın yenilenmesi gerekiyor. DASK yenileme süresi ile ilgili öneriler Doğal Afet Sigortaları Kurumu web sitesinde şu şekilde yer alıyor:


"Bu konuda bir sınırlama olmayıp vadesi biten poliçe istendiği tarihte herhangi bir cezai yaptırım olmaksızın aynı gün itibari ile  tanzim  edilebilir. Ancak poliçe vadesinin bitim tarihi ile yeni poliçenin tanzim edilidiği tarih aralığında teminatsız kalınır. Bu sebeple poliçenin vade bitim tarihinde yenilenmesi önem taşımaktadır."


6305 sayılı Afet Sigortaları kanunu gereğince, bazı binalar güvence altına alınıyor.Bu binalar;tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler,bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ve doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler oluyor.


Deprem sigortasının maliyeti ise bölgelere yapı tarzına göre farklılık gösteriyor.Yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife fiyatı bulunuyor. 


DASK için gerekli evraklar nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com