17 / 05 / 2024

DASK hangi evlere yapılır?

DASK hangi evlere yapılır?

DASK, olası bir deprem sonrasında DASK teminatı kapsamında belirtilen hasarları nakit olarak karşılıyor. Peki "DASK hangi evlere yapılır?Dask hangi binalara yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..


DASK hangi evlere yapılır?

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası taşınmazları güvence altına almayı amaçlıyor. Zorunlu Deprem Sigortası, senelik olarak düzenleniyor. 


Sigorta döneminin bitmesi halinde, poliçe bedelinin tekrar ödenerek, sigortanın yenilenmesi gerekiyor. Dask sigortasının devlet tarafından yapılması zorunlu tutuluyor. 


Devlet tarafından zorunlu tutulan Dask, depremin sebep konutlarda neden olduğu maddi ve manevi hasarlara karşı bir güvence niteliği taşıyor.


Peki "DASK hangi evlere yapılır?Dask hangi binalara yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..


DASK Sigortası uygulamasında üç tür yapı tarzı bulunuyor:

-Çelik, Betonarme Karkas: Dış ve iç duvarlarıyla tavan ve tabanı beton, taş, tuğla veya briket gibi yanmaz malzeme ile yapılmış çelik veya betonarme taşıyıcı karkas ( kolon ve kirişler ) bulunan yapılar oluyor.Çatısı çelik konstrüksiyonlu yapılar da bu grupta yer alıyor.


-Yığma Kâgir: Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan; döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar oluyor.


-Diğer: Yukarıdaki gruplara girmeyen kerpiç, ahşap vb. yapılar oluyor.


Yıllık olarak düzenlenen DASK için, ödenmesi gereken ücret, konutun bulunduğu deprem bölgesine ve konutun bulunduğu yapının yapısal özelliklerine göre belirleniyor. 

DASK kaç lira 2015?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com