Olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlandırmak için DASK yapılıyor.Peki hangi binalara DASK yapılmaz?
Hangi binalara DASK yapılmaz?
DASK sigortasının kapsamındaki yapılar ile ilgili hususlara 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanunen, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmaz mallar üzerinde "mesken" olarak inşa edilmiş yapılar, bu binaların içinde yer alan ve işyeri olarak kullanılan bağımsız bölümler, doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler DASK Sigortası kapsamına giriyor.
Sigortadan bağımsız bölümler ve binalar için sahipleri veya varsa yararlanma hakkına sahip kişiler yaptırmak zorunda oluyor.
DASK Sigortası'nın süresi bir sene olarak belirleniyor. Sigorta sözleşmesinin her sene poliçe süresi sona ermeden yenilenmesi gerekiyor.
Zorunlu Deprem Sigortası olarakta bilinen DASK, binadaki deprem ve depremden kaynaklanan maddi hasarları karşılıyor. DASK kimi yerlere ve kimi binalara yapılamıyor. Peki hangi binalara dask yapılmaz?
Aşağıda belirtilen bina türleri DASK kapsamı dışında değerlendiriliyor:
*Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar
*Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar
*Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar (İş *Hanı / İş Merkezi / İdari Hizmet/ Eğitim Merkezi vs.)
*Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar
*Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.
Kiracı DASK yaptırabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com