30 / 04 / 2024

DASK hangi binalara yapılmaz?

DASK hangi binalara yapılmaz?

Riski yüksek olan deprem bölgelerine sahip Türkiye'de depremin verdiği maddi zararların teminatı için DASK sigortasının yapılması isteniyor.Peki DASK hangi binalara yapılmaz?


DASK hangi binalara yapılmaz?

Zorunlu Deprem Sigortası olarakta bilinen DASK, konutlara ve binalara yapılıyor. DASK sigortasının amacı, depremin yarattığı maddi zararların karşılanması için teminatların bir yerde toplanarak, depremin ve depremden dolayı meydana gelen zararların hasar tespiti yapılarak karşılanması olarak tanımlanıyor. Böylece, depremden sonra insanlar normal yaşamlarına daha hızlı bir şekilde dönme fırsatı yakalıyor.


DASK yaptırmak için, DASK sigortasını düzenleyen en yakın sigorta acentesine veya banka şubesine DASK için gerekli belgeleri temin ederek gitmek yeterli oluyor. 


Söz konusu dask sigortası olmayan binalar için, kiralama ve alım-satım gibi işlemler yapılamıyor. gayrimenkul üzerinde yapılacak bu işlemlerde mutlaka DASK belgesinin olması isteniyor.Peki DASK hangi binalara yapılmaz? diyorsanız işte yanıtı..


Aşağıda belirtilen bina türleri dask teminat kapsamı dışında değerlendiriliyor:


*Kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar

*Köy yerleşim alanlarında yapılan binalar

*Tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar (İş Hanı / İş Merkezi / İdari Hizmet/ Eğitim Merkezi vs.)

*Tapuya kayıtlı bulunmayan ve özel mülkiyete tâbi olmayan arazi ve arsaların (hazine arazileri vb.) üzerine inşa edilmiş binalar

*Yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalar.

DASK hangi evlere yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com