05 / 05 / 2024

DASK hangi durumlarda iptal edilir?

 DASK hangi durumlarda iptal edilir?

Devlet tarafından zorunlu tutulan DASK, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçme sürecini hızlandırmak için yapılıyor. Peki DASK hangi durumlarda iptal edilir?


DASK hangi durumlarda iptal edilir?

Zorunlu Deprem Sigortası olarakta bilinen DASK, her konuta yaptırılması zorunlu olan; olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan ve yıllık olarak yaptırılan bir sigorta olarak karşımıza çıkıyor.


Dask'ı yaptırılmamış meskenler üzerinde alım-satım ve kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Ayrıca su ve elektrik abonelik başvuruları da onaylanmıyor.


Dask başvuruları;

* DASK Çağrı Merkezi: 0 (212) 368 0 800

* DASK'ın internet sitesi

* Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenleyen sigorta acentesinden yapılabiliyor.


Dask ücretleri ise, bölgeden bölgeye ve söz konusu yapının özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. DASK bina bedeli hesaplaması, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatlarına göre hesaplanıyor. Belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK ücreti bulunuyor. Peki DASK hangi durumlarda iptal edilir? diyorsanız işte yanıtı..


DASK zorunlu bir poliçe olarak karşımıza çıkıyor. Sadece Genel Şartlar C2 "Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü Ve İptaller" maddesi gereğince iptal edilebilir:


"Aynı yer için birden fazla Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmış olduğunun ya da A.2 maddesi uyarınca sigorta kapsamı dışında kalan bir yere yanlışlıkla Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlendiğinin sigorta ettiren tarafından belgelendirilmesi durumunda, Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi başlangıcından itibaren iptal edilir ve primin tamamı sigorta ettirene iade edilir."


Tazminat tutarının kesinleşmesi ve evrakın tamamlanmasını takiben tazminat ödemeleri en geç 1 ay içerisinde yapılıyor.

DASK hangi binalara yapılmaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com