6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile damga vergisinde değişikliğe gidildi. İşte damga vergisi indirimi...
Damga vergisi indirimi!
Kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi damga vergisi olarak karşımıza çıkıyor.
. Damga vergisine tabi kağıtların özellikleri:
- İbraz edilebilir olması,
- İmzalanabilir yada imza yerine geçen ibareler olması
- Hüküm içeriyor olması olaraj belirleniyor.
“6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Damga Vergisi Kanunu'nda değişikliğe gidildi.
Damga Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle; nispi Damga Vergisine tabi kâğıtlarda her bir nüshanın ayrı ayrı vergilendirilmesi uygulamasına son verilip, bir nüsha üzerinden vergi alınarak vergi yükünün hafifletilmesi amaçlanıyor. Maktu Damga Vergisi'ne tabi kâğıtlarda ise, her bir nüshadan ayrı ayrı vergi alınması uygulamasına devam edilecek.
Ayrıca, mevcut uygulamada birbirine bağlı ve bir asıldan doğma akit ve işlemlerin bir kâğıtta toplanması halinde, bunlardan en yüksek vergi alınmasını gerektiren işlem üzerinden Damga Vergisi alınmaktaydı. Yapılan düzenlemeyle, pey akçesi (bağlanma parası), cayma tazminatı (zamanı rücu, cayma parası), ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin yaptırımı olarak belirlenen taahhütlerden, bunlar başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça Harçlar Kanununda olduğu gibi Damga Vergisi alınmaması sağlanıyor.
Azami tutardan vergi alınan sözleşmelerde, sözleşmenin diğer hükümlerinde değişiklik olmaksızın sadece bedelin artırılmasına ilişkin değişiklik yapılması halinde, artan bedele ilişkin olarak Damga Vergisi alınmamasına ilişkin düzenleme yapılmıştır. Bununla birlikte, sözleşmelerin bedel dışında ilave iş, taraf ve miktar gibi unsurlarının da değiştirilmesi halinde, artan tutardan ayrıca vergi alınması uygulaması devam etmektedir.
Vergi affı ne zaman başlayacak 2016?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com