Tapu kütüğüne kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün cinsi kayıtlar üzerinde değiştirilebiliyor.Bir taşınmaz yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa yapılması söz konusu olabiliyor.Peki cins değişikliği nedir?Cins değişikliği nasıl yapılır?İşte cins değişikliği işlemleri..
Cins değişikliği nedir?
Bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işleme cins değişikliği deniyor.
Tapu müdürlüğünde yapılan cins değişikliği işlemi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler şu şekilde:
-Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
Malikin temsilcisi vasi ve kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği veli ise vukuatlı nüfus kayıt örneği
-Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmazlarda yapı kullanma izni veya belediye ya da valiliğin yazısı,
-Tapuda kayıtlı malik veya hissedarların kimliği, vekillerin vekaletnamesi ve kimliği,
-Talep sahibi şirket, vakıf,dernek veya kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ile kimliği,
-Malik ölmüş ise talepte bulunan mirasçıların adlarına intikal işlemini yaptırmış olmaları gerekiyor.
Söz konusu cins değişikliği talebine taşınmaz malın bulunduğu yere göre belediye veya valiliğin cins değişikliğinin yapılabileceğine yönelik yazısını da eklemeleri gerekiyor.Belediye veya valiliğin cins değişikliğinin yapılabileceğine dair matbu yazısı yeterli oluyor.
Cins değişikliği işlemlerinde, kadastro müdürlüğü değişikliği paftasına ve klasörüne işledikten sonra tescil bildiriminin bir örneğini belediye veya valiliğin yazısına cevaben gönderiyor.
İlgili belediyelerce cins değişikliği yapılmayan yerlere yapı kullanma izin belgesi verilmiyor.
Cins tashihi harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com