Taşınmaz malların cinsinde değişiklik yapılması isteniyorsa, bu durumun tapu kütüğü üzerinde değiştirilmesi gerekiyor.Peki cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?İşte cins değişikliği işlemleri..
Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?
Bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan bir işlem cins değişikliği olarak karşımıza çıkıyor.
Cins değişikliği işlemine karar verildiği takdirde cins değişikliği işlemlerini yerine getirmek gerekiyor.Tapu müdürlüğünde yapılan cins değişikliği işlemi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler aşağıda sıralanıyor.
- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,
- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,
- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.
- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı.
Belgeleri tamamlandığı takdirde, tapu müdürlüğüne cins değişikliği işlemi için başvuruda bulunulabiliyor. Ancak bu noktada alınan hizmete karşı ödenmesi gereken harç masrafı bulunuyor.
Cins değişikliği işlemi için alınan harç, herhangi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden hesaplanıyor.
Ayrıca, "Döner Sermaye" İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.Döner sermaye hizmet bedeli alınmaması gereken taleplerde; istem belgesinin "tutarı" bölümüne taşınmaz malin cinsi yazılıyor (okul yeri, hükümet binası vb.). Düzenlenen tescil bildirimlerinin aslına yapıştırılmak üzere Damga Vergisi Kanunu'na göre damga pulu ilgili kişilerce temin ediliyor.
Cins değişikliği harcı ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com