16 / 04 / 2024

Cins değişikliği için istenen belgeler nelerdir?

 Cins değişikliği için istenen belgeler nelerdir?

Tapu kütüğünde cins değişikliği işlemin yapılabilmesi gerekli belgelerin temin edilmesi,tapu dairesine müracaat ve tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor.Peki cins değişikliği için istenen belgeler nelerdir?


Cins değişikliği için istenen belgeler nelerdir?

Taşınmaz malların cinsinde değişiklik yapılabiliyor.Bir taşınmaz yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürülebiliyor.

Tapu üzerinde yapılan düzenlemeler arasında yer alan cins değişikliği işlemi, ilgili parselin var olan durumunun ve kullanım şeklinin tapu üzerinde de görünmesini sağlamak için yapılıyor.

Örneğin, bir arsa olduğunu ve üzerinde yapı inşa edildiği farz edelim. Bu durumda, tapu üzerinde cins değişikliği işlemini de yapmak gerekiyor. Bir apartmanda mesken olarak kullanılan işyerlerinin malikler tarafından onay verilmesi durumunda da tapuda mesken olarak kaydedilmesi, cins değişikliği işlemi ile oluyor.

Tapu kütüğünde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi gerekli belgelerin temin edilmesi,tapu dairesine müracaat ve tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor.Peki cins değişikliği için istenen belgeler nelerdir?

Cins değişikiği işlemi için gerekli belgelerin temin edilmesi akabinde tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.

-Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

-Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

-Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

-Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafıdır.

Cins değişikliği harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com