27 / 04 / 2024

Bloke çek nasıl kontrol edilir?

 Bloke çek nasıl kontrol edilir?

Hesapta bulunan paranın, çek tutarı kadar bloke edilmesiyle düzenlenen çeke bloke çek adı veriliyor.Peki bloke çek nasıl düzenlenir?Bloke çek nasıl kontrol edilir?işte bloke çekin kontrol edilmesi..


Bloke çek nasıl kontrol edilir?

Blokeli çek, çeklerin güvenle karşılanmasının ve aynı şekilde tedavülünün temin edilmesi için uygulanıyor.Bloke edilmiş çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında tercih ediliyor.


Söz konusu çek düzenlenirken uyulması gereken şartlar bulunuyor.Özellikle rakam yazılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.


Bloke çek Teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”,  gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir açıklama yazılmak suretiyle yapılıyor.


Gayrimenkul satışlarında tapu dairesinde nakit para almak yerine  blokeli çek alınırsa çeki bankayı arayarak teyit ettikten sonra artık o çekin nakit paradan hiç  bir farkı kalmıyor.Bankaya bildirildikten sonra gidip bankadan para çekilebiliyor.


Satış bir nedenle yapılamaz ise çeki hazırlatmış olan alıcı bu blokeyi kaldırabiliyor. Bloke çek, güvenli ve pratik bir ödeme yolu oluyor. Kredi tutarı nakit olarak taşınamadığı için böylelikle çalınma riski de ortadan kaldırıyor


Taşınmaz malın satıcısı olarak, çek ile ilgili bir problem yaşamamak için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmek gerekiyor. 



Bloke çek nasıl düzenlenir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com