28 / 04 / 2024

Ev satışında bloke çek!

Ev satışında bloke çek!

Mesken,arsa,arazi,işyeri gibi emlak satışlarında çekler blokeli olarak düzenlenebiliyor.Peki ev satışında bloke çek nasıl kullanılır?işte ev satışında blokeli çek kullanmaya ilişkin bilgiler..


Ev satışında bloke çek!

Bloke çek; ev kredilerinde, kredinin onaylanmasından sonra kullandırım işlemi yapılarak kredi tutarının bloke hesaba alınması ile düzenlenen şube çekine deniyor.Özellikle ev alım satımlarında sık sık bloke çek kullanılıyor. 


Tapu dairesinde nakit para almak yerine alıcıdan blokeli çek alınırsa çeki bankayı arayarak teyit ettikten sonra artık o çekin nakit paradan hiç  bir farkı kalmamış oluyor.


Bu uygulamayla birlikte, bankada parası bulunan hesap sahipleri, hesabına bloke koydururken bazı şartlara uyulması gerekiyor. Özellikle rakam yazılırken dikkat edilmesi gerekiyor.Ev satışında bloke çek sistemiyle dolandırıcılığın da önüne geçilmiş oluyor


Söz konusu bloke çekler teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”, “işbu çek muhteviyatı olan yalnız …….TL bloke edilmiştir” gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir açıklama yazılmak suretiyle yapılıyor. 


Kişinin bankada hesabında bulunan paraya, bankaya giderek bloke koyup şubenin çekini alarak,blokeli çek düzenlenmiş oluyor.Daha sonra, banka bloke çeki getirene para ödemesi yapıyor.


Ev satıcısı olarak,bloke çek ile ilgili bir problem yaşamamak için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmek gerekiyor.Çünkü tapuda alıcının verdiği çekin renkli fotokopi veya sahte olması ihtimalinin bulunuyor.





Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com