27 / 04 / 2024

Bloke çek masrafı ne kadar?

Bloke çek masrafı ne kadar?

Hukuki bir niteliğe sahip olan çekler, blokeli olarak da düzenlenebiliyor ve genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkıyor.Peki bloke çek masrafı ne kadar?İte bloke çek masrafları..


Bloke çek masrafı ne kadar?

Bloke çek ile ilgili yasal yükümlere Türk Ticaret Kanununda yer veriliyor.Blokeli çekler çoğunlukla konut, arsa ve işyeri gibi taşınmaz satışlarında kullanılıyor. 


Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor. Keşideci 200.000 TL’lik bloke çek istediğini söylüyor ve o kadar tutarı hesaba yatıyor. Taşınmaz satıcısı olarak, çek ile ilgili bir sorun yaşamamak için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmek faydalı oluyor. 


Söz konusu bloke çek düzenlenirken bazı şekil şartlarına uymak gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.


*Hamiline yazılı çeklerde isim belirtilmiyor. Çek kimin elinde ise o kişi çeki tahsil edebiliyor.


*Nama yazılı çeklerde ise isim belirtiliyor ve ismi yazılı kişiden başkası çeki tahsil edemiyor.


Bloke çek masrafı ne kadar?


Bloke çekin düzenlendiği gün bankadan tahsilat yapılabiliyor. Satış bir nedenle yapılamaz ise çeki hazırlatmış olan alıcı bu blokeyi kaldırabiliyor


Bloke çek masrafları ise bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.Bu tür işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için mutlaka profesyonel emlak şirketleriyle çalışılması ve işlemlerin bu şirketler aracılığıyla yürütülmesi gerekiyor.



Bloke çek nasıl kontrol edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com