30 / 04 / 2024

Arsa cins değişikliği nasıl yapılır?

Arsa cins değişikliği nasıl yapılır?

Tapuda kayıtlı bir taşınmazın niteliğinin değiştirilerek, başka bir tapu kütüğüne tescil edilmesi cins değişikliği olarak karşımıza çıkıyor.Peki arsa cins değişikliği nasıl yapılır?


Arsa cins değişikliği nasıl yapılır?

Tapu müdürlüğünde yapılacak işlemler arasında cins değişikliği diğer adıyla cins tashihi işlemleri de yer alıyor. Söz konusu cins değişikliği işlemi,  bir taşınmazın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesini ifade ediyor.Peki arsa cins değişikliği nasıl yapılır?


Tapuya arsa olarak kayıtlı olan taşınmaz için bina yapılması isteniyorsa,yada binanın arsaya çevrilmesi isteniyorsa cins değişikliği kapsamına giriyor ve gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.


Cins değişikliği işlemi karşılığında devlete harç ödemesinin yapılması gerekiyor.Cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için bazı belgelerin de temin edilerek tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor.


Cins değişikliği için gerekli belgeler..

*İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,

*İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

*Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.

*Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafıdır.


Belirtilen belgelerin temin edilip, tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulması halinde cins değişikliği masrafının da ödenmesi ile cins değişikliği işlemi tamamlanmış oluyor.

Cins değişikliği talep dilekçesi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com