19 / 04 / 2024

Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

 Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

Üstüne bina yapılabilir, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak tanımlanıyor. Peki arsa alırken nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı...


Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?


Belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunup da bu imar planı ile iskân sahası olarak ayrılmamış olmakla beraber fiilen meskûn halde bulunan ve belediye hizmetlerinden faydalanmakta olan yerler arasında kalan, parsellenmemiş arazi ve arazi parçaları arsa olarak tanımlanıyor.


Arsa alırken nelere dikkat edilmeli?

* Arsa almadan önce yeri mutlaka görülmeli hatta üzerine ayak basılmalı.

* Arsanın imar durumu ve mülkün yeri gibi konular satıcının sözlü beyanı yerine bizzat araştırılmalı.

* Mülkün tapusunda ‘arsa’ mı yoksa başka bir ifade mi yazdığına dikkat edilmeli.

* Gayrimenkuller, imar parseli haline gelirken Düzenleme Ortaklık Payı(DOP) denen imar terklerini yapmak durumundadırlar. Bu nedenle arazilerden göre yüzde 40’a kadar terk alınabilir. Arsanın tapusu, henüz terki yapılmamış bir mülke aitse alınan metrekarenin bir miktarı kaybedilebilir.

* Arsanın belediyesinde imar araştırmaları yapılmalı.

* Arsanın konumu,  eğimi, büyüklüğü, inşaat yapılabilme imkânları incelenmeli. Bazı eğimli araziler ilave inşaat hakları imkânı sağlayabilir, imar durumları iyi değerlendirilmeli. 

* Arsanın bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne giderek mülkiyet haklarını sınırlayacak (orman, su havzası, kamulaştırma vs.) bir kısıtlamanın olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.

* Gayrimenkul alırken, belediyesinde geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcunun olup olmadığı araştırılmalı.

* Ayrıca taşınmazın hisseli mi, müstakil tapu mu olduğuna dikkat edilmeli. Alınan hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tespitini yapmak mümkün değildir. Dolayısıyla hisseli arsalarda yatırım daha risklidir.

* Hisseli arsalarda diğer malikler ile her metrekarede ortak olunur. Bu nedenle,  diğer hissedarlarla parselin rıza-i taksiminde anlaşılmadıkça hissedarı çok olan parseller tercih edilmemeli.

* Tapu işlemi sırasında alınan gayrimenkulün harçları ‘devir ve iktisap bedeli’ üzerinden hesaplanarak beyan edilmeli ve ödenmeli.


Genel itibari ile özetlenecek olursa arsa alımında en önemli hususlar şöyledir;

1. Arsa alırken imar müdürlüğünden son 1 yıl için imar durumu hakkında belgeler toplanılmalıdır.

2. Arsa alındıktan sonra kadastro ile arsanın sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir.

3. Hisseli bir arsadan pay alacaksanız eğer diğer hissedarlardan noter huzurunda bir taahhüt almalısınız. 

4. Almak istediğiniz arsanın yatırım karını gözetmelisiniz.

5. Söz konusu arsanın konumuna dikkat etmelisiniz. Merkez yakınlığı, etrafındaki yollar, ulaşım imkanları, çevresinde bulunan konut projeleri gibi.