29 / 04 / 2024

Arkeolojik sit alanı nedir?

 Arkeolojik sit alanı nedir?

Jeolojik devirlerle tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olan ve yaşadıkları devirlerin özelliklerini yansıtan,aynı zamanda çeşitli güzelliklere sahip ender bulunan alanlar sit alanı olarak ifade ediliyor.Peki arkeolojik sit alanı nedir?


Arkeolojik sit alanı nedir?

İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar ulaşan eski uygarlıkların yer altında, üstünde veya su altındaki ürünleri, yaşanılan dönemlerin sosyal, ekonomik, kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı alanlar arkeolojik sit alanları olarak tanımlanıyor. Arkeolojik sit alanları kendi içinde 3'e ayrılıyor;


1.Derece Arkeolojik Sit Alanı:Koruma çalışmaları dışında olduğu gibi korunacak olan sit alanlarıdır.


2. Derece Arkeolojik Sit Alanı:Koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenerek, koruma çalışmaları dışında aynen korunacak olan sit alanlarıdır.


3. Derece Arkeolojik Sit Alanı:Koruma ve kullanma kararlarına göre yeni birtakım düzenlemeler izin verilebilen sit alanıdır.


Bir sitin sınırlarının tam olarak belirlenebilmesi için genellikle arkeologun o yerleşim birimine ilişkin etkinlik sınırını çizmesi gerekiyor.


Ocak ve ev kalıntıları,kemik parçaları ve tezek gibi biyolojik maddeler darkeolojik sitlerde bol miktarda bulunuyor. Kaya parçaları ise paleolitik ve mezolitik çağlar için kayda değer bir çalışma ortamı sunuyor.


Genellikle insanoğlunun eylemleri sonucu oluşan arkeolojik sitler tümüyle doğal süreçler sonucunda da meydana gelebiliyor.Zaman içinde toprak altında kalan kültürel varlıkların korunma şansı insan etkisine açık kültürel varlıklardan daha fazla oluyor. 


Tropikal ormanlar ve yoğun bitki örtüsüne sahip bölgelerde kalıntıların üzeri kısa sürede toprakla örtülebiliyor. İnsanların bilinçli ya da bilinçsiz eylemleri de sitlerin toprak altında kalmasına neden oluyor. Kalıntıların üzerinde yükselen bu tür yeni yerleşimler kent arkeolojisinin ilgi alanına giriyor.



Doğal sit alanları nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com