Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi şimdi yıkılma tehdidi ile karşı karşıya. Binada bulunan Kyme antik kentinden çıkan 3000’e yakın arkeolojik eser kız öğrenci yurdunun sığınağına taşındı. Müze binasının yerine de Belediye Sarayı yapılmak isteniyor.
Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazı Evi 1995 yılında dönemin Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü ve İtalya Catania Üniversitesi’nden dönemin Kyme antik kenti kazı başkanı Prof. Dr.Sebastian Lagona ile birlikte tasarlanmıştı.
Aliağa Belediye Başkanlığı açık hava arkeoloji müzesi amaçlı olarak belirlenen alanın Maliye Bakanlığı’ndan tahsisi istenmiş, daha önceden Kültür Bakanlığı’na tahsisli arazinin, Kültür Bakanlığına ait tahsisi iptal edilerek, arazi Maliye Bakanlığınca Aliağa Belediye Başkanlığı’na “müze amaçlı” tahsisi yapıldı.
Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi yapılması için dönemin Aliağa Belediyesi meclisi tarafından 1996 yılında karar alındı.
Aliağa Belediye Başkanlığı ve İtalya Catania Üniversitesi Rektörlüğü ile 1997 yılında protokol imzalayarak müze yapımı için anlaştı. İtalyan mimar ve arkeolog R. Parapetti tarafından protokole uygun olarak, müze ve kazıevinin tüm işlevlerini karşılayacak bir düzenleme yapıldı.
1999 yılında inşaat özgün mimarisi ile ortaya çıktı. İtalya’nın da maddi destek verdiği binaya Aliağa Belediye Başkanlığı’nca 05.02.1999 tarihinde müze olarak yapı kullanma izin belgesi düzenlendi.
Mart 2004 yerel seçimlerinden sonra müzeye ilişkin çalışmalar bir anda bıçak gibi kesildi.
Kyme Kazı başkanlığı antik kentten çıkan eserleri burada oluşturulan depoya getirmiş, laboratuvar kurmuştu ama sergileme alanı için belediye bir türlü girişimde bulunmadı. 2005 yılında müze ve kazı evi yıkılıp belediye hizmet binası yapılmak istendi. Ancak Maliye Bakanlığı arazinin müze tahsisli olduğunu belirterek belediyeye yıkım izni vermedi.
2004 yılında Catania Üniversitesi adına kazıları yürüten Prof. Sebastiana Lagona kazı başkanlığı görevini yaş haddinden Calabria Üniversitesi’nden Prof. Antonio La Marca’ya devretti. Belediye yeni kazı başkanı ile protokol yenilemesi yapmayarak müze çürümeye terk edildi.
2009 yılında yapılan yerel seçimler sonrası oluşan yeni dönem belediye başkanlığınca 2011 yılında müzenin adı “T.C. ALİAĞA BELEDİYESİ, Sosyal, Kültürel Ve İdari İşler Müdürlüğü, “SEBASTİANA LAGONA” Kültür Merkezi Ve Müzesi” olarak karar altına alındı.
Ardından kazı başkanı Prof. La Marca ile Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazevine ilişkin protokol yenilemesi yapıldı. Ancak İtalyan kazı ekibinin ilgisizliği ve Prof. Sabastiana Lagona’ya duydukları bilimsel kıskançlığın da etkisi ile müze bir türlü faaliyete geçirilemedi. Bu dönemde Lagona’nın ismi müzeden çıkarılmak istendi.
2014 yerel seçimlerinden sonra bir kez daha müzeyle ilgili belediyenin tutumu değişti. Belediye hizmet binası yeniden gündeme geldi. Önce müze bahçesinin duvarı yıkıldı sonra bahçe 10 metre daraltıldı. Yıllarca atıl vaziyette tutulan bina için şimdide dayanıklılık raporu alınmaya çalışılıyor.
Yıkım kararı alınan müzedeki 3000’e yakın arkeolojik eser de kız yurdunun sığınağına taşındı. Sığınağın eserlerin korunmasında sağlıklı bir ortam olmadığı sık sık sel bastığı da ileri sürülüyor.
Radikal