19 / 04 / 2024

Doğal sit alanları nedir?

 Doğal sit alanları nedir?

Doğal sit alanları çeşitleri arasında; 1. derece, 2. derece ve 3. derece olarak derecelendiriliyor.Peki doğal sit alanları nedir?Doğal sit alanı nasıl tespit edilir?işte doğal sit alanları..


Doğal sit alanları nedir?

Tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; ender bulunan ve özellikleri ve güzellikleri bakımından ender bulunan; korunması gereken alanlar doğal sit alanı olarak tanımlanıyor.


Kentbilim Terimleri Sözlüğüne göre ise doğal sit alanı şu şekilde ifade ediliyor:"Türdeş oluşları ve özellikleri, çağbilimsel, güzel-duyusal, sanatsal, bilimsel, çevrebilimsel, budunbetimsel, yazınsal ya da söylencesel önemleri bakımından korunmaları ve değerlendirilmeleri gereken, bu nedenle de kent düzentasarlarında ve bölgesel tasarılarda önemli yeri bulunan, doğa ile insanların ortak yapıtı olan ya da yalnız doğal güzelliklerin oluşturduğu yerbetimsel bölgeler."


Doğal sit alanı kendi arasında üç çeşide ayrılıyor. Bunlar: 1. derece doğal sit alanı, 2. derece doğal sit alanı ve 3. derece doğal sit alanı şeklinde oluyor.


*1. derece doğal sit alanı; Bilimsellik açısından evrensel bir değere sahip; mutlaka korunması gereken; ender bulunan ve ilginç özelliklere ve güzelliklere sahip olan korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunacak alanlar oluyor.


*2. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi gereken aynı zamanda kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlar oluyor.


*3. derece doğal sit alanı; Doğal yapının korunması ve geliştirilmesinin yanında, bölgenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlar oluyor.



Sit alanına ev yapılır mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com