17 / 05 / 2024

Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?

Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?

Apartmanlarda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölümün olması durumunda apartman yönetimi oluşturulması gerekiyor.Peki apartman yönetimi nasıl oluşturulur?


Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman yönetimine ilişkin bilgilere yer veriliyor.Kanuna göre kimi apartmanlarda yönetimin oluşturulması zorunlu tutulurken, kimi apartmanlarda ise yönetim oluşturulması zorunlu tutulmuyor.


Söz konusu kanun kapsamında yer alan esaslara göre, ana gayrimenkulde sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması durumunda, yönetimin oluşturulması ve yönetici atanması zorunlu tutuluyor. Buna göre sekizden az bağımsız bölüme sahip yapılarda yönetimin oluşturulması zorunlu tutulmuyor.Peki apartman yönetimi nasıl oluşturulur?


Apartmanın yönetim kurulu üyeleri kat maliklerinin arasından seçilebileceği gibi dışarıdan bir kişi yada bir firma da seçilebiliyor. Yönetim kurulundaki kişi sayısının ise üç kişi olması gerektiğini Kat Maliki Kanununda  belirtiliyor. Yani bir apartmanın yönetim kurulu, kat maliklerinin seçeceği kişiler tarafından oluşturuluyor. 


Apartmanda bağımsız bölüm sahiplerinden en az 3'te 1'i ile Genel Kurul çağrısı ile toplantı yapılması sonucunda kat maliklerinin salt çoğunluğu yani yüzde 51'inin belirlediği aday veya adaylar apartman yönetici oluyor.


Eğer seçim sonrasında tek kişi seçilirse "Yönetici", 3 kişi seçilirse "Yönetim Kurulu" olarak nitelendiriliyor.Bu şekilde oluşturulan apartman yönetim kurulunun görevde kalma süresi ise bir yılla sınırlı tutuluyor. 


Apartman yönetimi görev süresi yapılan toplantıda başka bir yönetici seçilmesi ile sona eriyor. Ancak aynı kişi tekrar seçilmesi durumunda apartman yöneticisi olabiliyor.

Apartman yöneticisi nasıl denetlenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com