29 / 04 / 2024

Apartman yönetimi nereye şikayet edilir?

Apartman yönetimi nereye şikayet edilir?

Bir apartmanda yönetim, kat maliklerinin kendi aralarında seçecekleri bir yönetici veya yönetim kurulu ile gerçekleşiyor ve seçilen yönetimin birtakım görevleri bulunuyor. Peki görevlerini yerine getirmeyen apartman yönetimi nereye şikayet edilir?


Apartman yönetimi nereye şikayet edilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre anataşınmazda sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde, yönetimin oluşturulması ve yönetici atanması zorunlu tutuluyor. Bu maddeye göre sekizden az bağımsız bölüme sahip yapılarda yönetimin oluşturulması zorunlu olmuyor.


Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor ;bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) adı veriliyor.


Yönetim; kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor ve yönetim her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor. 


Seçilen yönetimin yerine getirmesi gereken birtakım görev ve sorumlulukları bulunuyor.Peki görevlerini yerine getirmeyen apartman yönetimi nereye şikayet edilir? diyorsanız işte yanıtı..


Apartman yönetiminin görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde konu ile ilgili ilk olarak denetçilerin yönetime uyarıda bulunması gerekiyor. Yapılan uyarıdan sonra Genel Kurul'da alınan kararların yerine getirilmemesi durumunun devamı durumunda, kat malikleri yöneticinin görevlerini ihmal ettiği gerekçesi ile ilgili Sulh Ceza Mahkemelerine dava açabiliyor.

Apartman yönetiminin görevleri nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com