17 / 05 / 2024

Apartman yönetimi nasıl olmalı?

Apartman yönetimi nasıl olmalı?

Bir apartmanda sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölümün bulunması halinde yönetimin oluşturulması gerekiyor. Peki "Apartman yönetimi nasıl olmalı? Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?" diyorsanız işte yanıtı..


Apartman yönetimi nasıl olmalı?

Bir apartmanda bölüm sayısı 8 ve üstü oluyorsa yönetiminin oluşturulması gerekiyor. Kanuni bir zorunluluk olan bu kural, bağımsız bölümlerin tek kişinin mülkiyetinde olduğu durumlarda da değişiklik göstermiyor. Mülkiyetin tek kişiye ait olduğu binalarda yönetici de kanunen taşınmazın sahibi oluyor. 


 Peki "Apartman yönetimi nasıl olmalı? Apartman yönetimi nasıl oluşturulur?" diyorsanız işte yanıtı.. 


Apartman, kat malikleri kurulunca yönetiliyor. Yönetim tarzı, kanunen emredici hükümleri saklı kalmak şartiyle, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor.Apartman yönetimi de kat malikleri toplantısında oluşturuluyor. 


Toplantı için ilk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması durumunda, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtiliyor. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman yedi günden az olamıyor.


Kat malikleri, apartman yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor.


Apartmanın bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor.Yönetici yada yönetim, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor.


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor ve eski yönetici tekrar atanabiliyor.

Apartman yönetimi aidat öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com