02 / 05 / 2024

Apartman yönetimi devri nasıl yapılır?

 Apartman yönetimi devri nasıl yapılır?

Anagayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözleşme, yönetim planı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetiliyor.Peki apartman yönetimi devri nasıl yapılır?


Apartman yönetimi devri nasıl yapılır?

Apartmanlarda yönetici seçimi,onbeş gün öncesinden çağrısı yapılan kat malikleri genel kurul toplantısında yapılıyor. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi tutuluyor.


Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumunda oluyor. Apartman yöneticisi olmak için gerekli şartlar arasında kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu olması gerekiyor.


Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburi oluyor. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, cezai yaptırımlar söz konusu oluyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Kat Mülkiyet Kanunu'nun da yer veriliyor.


Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor.Peki apartman yönetimi devri nasıl yapılır?


Kat Malikleri Kurulu toplanıyor. Toplantı; hem sayı, hem de arsa payı bakımından kat maliklerinin yarıdan fazlasının katılımı ile gerçekleşiyor.Apartman yönetimin bir firmaya devredilmesi yönünde karar alıyor.Toplantıda bir veya iki kişi denetici seçiliyor. (Denetçi olabilmek için kat maliki olmak gerekiyor.). Bu kişi veya kişiler aynı zamanda  firma ile sözleşme imzalıyor ve bina temsilcisi olarak firma ile ilişkileri de yürütüyor.


Apartmana ait bir banka hesabı varsa, bunun kullanımı için yetki veriliyor (bankaya talimat veriliyor) veya  firmanın apartman adına hesap açtırmasına ve bu hesapları kullanabilmesine yetki veriliyor.

Apartmanda yönetici zorunlu mu?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com