04 / 05 / 2024

Apartman yöneticisi ne zaman seçilir?

 Apartman yöneticisi ne zaman seçilir?

Kat malikleri kendi aralarından yada dışarıdan seçecekleri bir kişiye yada üç kişilik bir kuruma apartman yönetimini verebiliyor.Peki apartman yöneticisi ne zaman seçiliyor?işte apartman yöneticisi seçimi..


Apartman yöneticisi ne zaman seçilir?

Anagayrimenkulde sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü bulunan apartmana yönetici atanması şartı bulunuyor.Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor.Yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor. 

Yönetici kat maliklerinin hem arsa payı,hem sayı bakımından çoğunluğa bakılarak atanıyor.Her yıl kat malikleri kurul toplantısında yönetici yeniden atanıyor.Eski yöneticinin tekrar yönetici olma hakkı bulunuyor.

Kat malikleri aralarında anlaşıp bir yönetici seçemezse ise ilgili bölgenin Sulh Mahkemesine başvruru yapılması gerekiyor.Yapılan başvurudan sonra kat malikleri dinleniyor ve gayrimenkule yönetici ataması yapılıyor.Yönetici altı ay değiştirilemiyor.Eğer haklı bir sebep çıkarsa Sulh mahkemesi tarafında atanmış olan yöneticinin değişmesine karar veriliyor.

Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde, kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini isteyebiliyor. 

Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece, elli Türk Lirasından ikiyüzelli Türk Lirasına kadar idarî para cezası veriliyor. 


Apartman yöneticisi istifa dilekçesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com