18 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi ne demek?

 Aile konutu şerhi ne demek?

Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını devam ettirdikleri yer aile konutu olarak ifade ediliyor.Peki aile konutu şerhi ne demek?


Aile konutu şerhi ne demek?

Aile konutu,evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, yaşantısına buna göre yön verdikler yer olarak karşımıza çıkıyor. Aile konutunun, tapuya şerh edilmesi mümkün oluyor.


Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan üçüncü kişilere devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor.


Bu şerh tapuya verildiğinde eşler tek başlarına artık o gayrimenkulde satış ipotek tesisi gibi tasarruf işlemleri yapamıyor ve o gayrimenkulün satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahısta bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlıyor ve ona göre hareket ediyor. Tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini gerçekleştiremiyor.


Ancak, aile konutu şerhinin etkisi evlilik birliğinin devamı süresi ile sınırlı oluyor.Eğer boşanma davası sırasında bu şerh hakim tarafından kararlaştırılmış ise boşanmaya karar verilmesi halinde, kararda boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte aile konutu şerhinin de kaldırılması konusunda karar verilmesi gerekiyor.


Eşler tarafından aile konutu olarak secilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı gayrimenkul icin diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabiliyor. Bunun icin başvurucunun,gayrimenkulün aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği yahut evlilik cüzdanını götürmesi yeterli oluyor.


Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda anlaşmazlık varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilebiliyor.

Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com