18 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?

Aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?

Türk Medeni Kanununa göre tapu üzerinde aile konutuna şerh konulabiliyor.Peki aile konutu şerhi nasıl konulur 2015? İşte aile konutu şerhi konulmasının şartları..


Aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?

Ailenin yaşamını sürdürdüğü bir gayrimenkule aile konutu şerhi işlenebiliyor. Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olan taşınmazın diğer eşe sormadan 3. şahıslara devir ve temlik etmesini engellemek amacı ile konuluyor.


Aile konutu şerhi ile aile konutu olarak kullanılan taşınmaz mala ilişkin kira sözleşmesi veya mülkiyet hakkı, malik (sahip) veya taraf olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemiyor, konut üzerindeki haklar sınırlanamıyor.Medeni Kanunda aile konutu şerhine ilişkin hükümlere eyr evriliyor.


Medeni Kanun - Aile konutu

"MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur."Peki aile konutu şerhi nasıl konulur 2015?


Aile konutu şerhi, tapuya eşlerden birinin giderek şerh konulmasını talep etmesi halinde konuluyor. Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat ediliyor. 


Aile konutu şerhi için kimlik belgesi ve aile cüzdanı ile tapuya verilecek bir dilekçe ile başvuruda bulunulabiliyor.

Aile konutu şerhi için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com