20 / 04 / 2024

Perakende Yasası'ndaki eksik ayaklar mutlaka giderilmeli!

Perakende Yasası'ndaki eksik ayaklar mutlaka giderilmeli!

TPF Başkanı Altunbilek, Perakende Yasası, perakende sektörü için hayati öneme sahip. Ancak yasadaki eksik ayaklar mutlaka giderilmeli" dedi.


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, "TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Perakende Yasası, perakende sektörü için, işyeri açmada yaşanan bürokratik işlemlerin azaltılması, yerel üretici ve işletmelerin korunması adına hayati öneme sahip. Ancak yasadaki eksik ayaklar mutlaka giderilmeli" dedi. Altunbilek yazılı açıklamasında, TPF olarak 2000 yılından bu yana sektörün gündeminde olan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'un TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarım belirtti.Sektörün 200 milyar dolan aşkın cirosuyla Türkiye'de toplam ticaretten yüzde 13, toplam istihdamdan ise yüzde 17 pay aldığını hatırlatan Altunbilek, "Sektörün düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi ve kayıt altına alınması için bu yasa çok önemliydi. Yasa ayrıca, işyeri açmada yaşanan bürokratik işlemlerin en aza indirgenmesi ve yerel üreticinin koruma altına alınması açısından da hayati öneme sahip" ifadelerini kullandı. 


Yasanın uygulama aşamasmda karşılaşabileceği sıkıntılara da dikkati çeken Altunbilek, şunları kaydetti:"TPF olarak, yasada gördüğümüz bazı eksik ayakların, perakende sektörünün gelişimini daha sağlıklı çekleştirebilmesi adına, yönetmeliklerle mutlaka giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu eksik ayaklardan ilki perakende işletmelerin çalışma saatleri ile ilgili. Genel Kurul'da kabul edüen yasada çalışma saatleri, sanayi ve ticaret odalarının müşterek teklifi üzerine, yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenebilecek.  


Görüşümüz, sektörde pazar günlerinin tatil edilmesi gerektiği yönünde. Söz konusu bu tatil, beraberinde rekabetin küçük işletmeler nezdinde daha sağlıklı yürümesini, mesai saatlerinin bir kurala bağlanmasını, sektör çalışanlarının ise daha mutlu, verimli olmasını beraberinde getirecektir." 


İşyeri açılabilecek lokasyonların net bir biçimde ortaya konmamasını eleştiren Altunbilek, "Burada yaşanabilecek problemlerin önüne de yönetmeliklerle geçilebilir. Yeni bir perakende noktasının hangi kriterler göz önüne alınarak açılabileceğini, yetkili merciler tarafından araştırma yapılarak işletmeciye sunulması gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. Bu araştırmaların, mevcut işletmelerin ve sektörde yatırım yapmayı planlayan işletmelerin korunması adma hayati önem taşıdığına dikkati çeken Altunbilek, açıklamasını, "Çok yakın mesafede açılacak iki marketten birinin iflası ancak söz konusu düzenlemelerle engellenebilir. Altını çizdiğimiz gibi, yönetmelikler çok büyük önem taşıyor. 

Yasadaki eksikliklerin en kısa sürede giderilerek, tüm perakende ticaretini kapsayacak bir şekilde olması önerimizdir" ifadeleriyle noktaladı. 


Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield'm Yönetici Ortağı Toğrul Gönden ise, 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu'nu olumlu bulduğunu belirterek, "AVM'lerin çalışma gün ve saatleri hakkındaki düzenlemenin valilik kararına bırakılmış olmasına ilişkin madde, mevcut durumu kısıtlamaya yönelik olmadığını düşünüyorum. 

Açılış saatlerinin valiliklere bırakılması, 'ilgili saatlere sınırlama getirmek istemiyoruz' demenin bir başka yolu" yorumunda bulundu. Yaptığı yazılı açıklamada kanunda yer alan 'indirimli satışlar' maddesine yönelik "İndirimin belirli bir süreyi aşmaması, başlangıç ve bitiş tarihlerinin belirlenmesi, olumlu sınırlamalardır. Bu sınırlamanın perakendecilerin indirimli satışlarını negatif etkileyeceğini düşünmüyorum" diye belirten Gönden, sürekli indirimin netlik kazanmasının da outlet mağazalara fayda sağlayacağını belirtti. Gönden; 'Tüketici gerçek dışı outlet ibarelerinden korunacak ve gerçek outlet mağazalan farklılaşacak" yorumunda bulundu. 


'Yasa sektöre birçok yenilik getirecek' 


Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü de, "Günümüzde alışveriş merkezleri yavaş yavaş şehrin önemli ticaret merkezlerinden biri haline geliyor. İnanıyoruz kl esnaflarımız AVM'lere geldiklerinde ticaretlen artacak ve kira ödemelerinde de zorlanmayacaklardır" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Perakende Yasası hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Belgü, yeni yasanın perakende sektörünü işleyişine birçok yenilik getireceğini ifade etti. Yasada AVM sahipleri veya yatırımcılarını ilgilendiren hususların da mevcut olduğuna değinen Belgü, "Yasada yer alan ve toplam satıs alanlarının yüzde 5'i kadar bîr alanın rayiç bedellerle esnaf ve sanatkarlara kiraya verilmesi; binde 3'sl kadar bıryenn de kayd bolmaya yüz tutmuş meslek mensuplarına rayicin dörtte birini gecmeyecek şekilde kiralanması konulan bizim için asla bir zorunluluk olmamıştır. Alışveriş merkezlerindeki esnaf sayısı yüzde 3,7 civarlarında ve bu oranın yüzde 5'e akması arzu ettiğimiz ve desteklediğimiz bir konudur"' değerlendirmesinde bulundu. 

Belgu, yasa öncesinde de esnafin AVM'lere gelmesi için daha özellikli ve imtiyazlı kiralar teklif edildiğini ve bunun devam edeceğim söyledi. Esnafların alışveriş merkezlerinde yer alması konusuna önem verdiklerini yasa öncesinde de pek cok kez vurguladıklarını anımsatan Belgu, 2004 ile 2014 yıllan arasında esnaf sayısında herhangi bir değişiklik ya da azalma görülmediğini ifade etti.


Hürses