27 / 04 / 2024

Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının adlarının ve sayılarının belirtildiği tapu çeşidi hisseli tapu olarak karşımıza çıkıyor. Peki tapuda hisse satışı için gerekli evraklar nelerdir?


Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar!

Hisseli tapu işlemleri tapu dairesinde gerçekleştiriliyor.Hisseli tapu; bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidine deniyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri açıkça belirtiliyor ancak emlak üzerinde hisseler belirtilmiyor.


Hisseli tapuda ortakların tümünün rızası olduğunda satışı mümkün olabiliyor.Peki tapuda hisse satışı için gerekli evraklar nelerdir?


Tapuda hisse satışı için gerekli evraklar şu şekilde:


-Tapu Aslı veya Fotokopisi

-Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

-4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

-Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

-İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

-Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapuda hisse satışı yapılırken tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında tüm hissedarların tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak hisseli tapularda hangi kısmın kime ait olduğuna ilişkin bilgi yer almıyor.Bunun için kendi aralarında rızai taksim sözleşmesi imzalanması gerekiyor.

Hisseli tapuya kredi verilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com