03 / 05 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 1.taksit 2015!

 Gayrimenkul sermaye iradı 1.taksit 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine yada bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine ödenebiliyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?İşte gayrimenkul sermaye iradı 1.taksit 2015..


Gayrimenkul sermaye iradı 1.taksit 2015!

Gayrimenkul sermaye iradı, kira gelir vergisi olarak da biliniyor ve bir önceki sene içerisinde elde edilen mesken ve işyeri kiralamaları için ödeniyor. GMSİ, bir önceki sene içerisinde elde edilen taşınmaz geliri için ödeniyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle istisna bedeli belirleniyor ve istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler, vergi yükümlüsü oluyor.Söz konusu istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.


Beyanname taşınmaz sahipleri tarafından veriliyor. Buna bağlı olarak vergi de, aynı şekilde istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor.2015 yılı için istisna tutarı meskenlerde 3.300 TL,işyerlerinde 27.000 TL olarak belirleniyor.


Belirlenen tutarın aşılmaması durumunda,kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı ne zaman ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Buna göre; 

-Verginin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


-Buna göre 1 Mart ile 31 Mart tarihleri arasında gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin birinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.


GMSİ hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com