Bir taşınmazın durumunu dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem cins değişikliği olarak karşımıza çıkıyor. Peki cins değişikliği kim yapar?
Cins değişikliği kim yapar?
Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor.
Cins tashihi olarakta bilinen cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi akabinde tapu dairesine müracaat edilmesi ve tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor.
Cins değişikliği için gerekli belgeler şu şekilde:
- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,
- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,
- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.
- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafıdır.
Gereki belgeler ile başvuru yapıldıktan sonra tapu cins değişikiği masrafının ödemesi de yapılıyor.Peki cins değişikliği kim yapar? diyorsanız işte yanıtı..
Hissedar veya iştirakçilerden birinin istemi ile kadastro müdürlüğündeki cins değişikliği teknik işlemleri başlatılabiliyor.
Cins değişikliği tapu harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com