Mesken,arsa,arazi ve binalar için ödenen emlak vergisi oranları taşınmazların türüne göre ve bağlı olduğu belediyeye göre değişiklik gösteriyor. Peki bina emlak vergisi nasıl hesaplanır?İşte bina emlak vergisi hesaplama..
Bina emlak vergisi nasıl hesaplanır?
Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye'de yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Her sene ödenmesi gereken emlak vergisi iki eşit taksit halinde yatırılıyor.
Verginin birinci taksit ödemeleri, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.İsteyen mükellefler vergilerini tek seferde de ödeyebiliyor.
Emlak vergisi kanununda yer alan esaslara göre, taşınmazın edinim tarihini takip eden sene mükellefiyet başlıyor. Edinim yılında vergiyi eski malik ödüyor. Söz konusu esaslar şu şekilde sıralanıyor:
Bina vergisi mükellefiyeti;
a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,
b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,
c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.
Emlak vergisi, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile buluyor.Peki bina emlak vergisi nasıl hesaplanır?
2015 yılı hesaplamalarında kullanılan bina emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:
Binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak karşımıza çıkıyor.Bina emlak vergisi hesaplama örneği aşağıda yer alıyor:
Bina emlak vergisi hesaplama örneği..
Taşınmaz türü: Bina
Belediyesi: Büyükşehir
Taşınmazın değeri: 400 bin TL
Vergi bedeli: 1600 TL
Taşınmaz türü: Bina
Belediyesi: Normal yöre
Taşınmazın değeri: 400 bin TL
Vergi bedeli: 800 TL
Bina emlak beyannamesi örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com