26 / 04 / 2024

Apartman kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

 Apartman kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

Ortak kullanım mahallerinden olan apartman kiracı dairesinin kullanım hususunda belirli kurallar bulunuyor.Peki apartman kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?İşte apartman kapıcısı dairesi hakkında bilinmeyenler..


Apartman kapıcı dairesi kiraya verilebilir mi?

Kapıcı daireleri binanın Kat Alanı Kat Sayısı hesaplanırken hesaba katılmayan ortak alan oluyor.Kapıcı dairesinin bulunması zorunluluğu bulunuyor.Kapıcı dairesi apartman ve konut sitelerinde,  ortak mahallerden biri oluyor. Söz konusu daire hakkında yapılacak tasarruf işlemlerinde tüm kat malikleri ve yönetim söz sahibi oluyor.Kapıcı dairesi gibi ortak alan olan bu gibi bölümlerle ilgili bir tasarruf işlemi tüm malikleri ilgilendiriyor. 


Kapıcı dairesinin boş olması durumunda kiaya verilmesi için oy çokluğu değil, oybirliği şartı aranıyor.Tüm kat maliklerinin onaylaması halinde, kapıcı dairesi kiraya verilmesi söz konusu olabiliyor.Kira kat malikleri arasında paylaşılabilceği gibi apartman bütçesinde de kullanılabiliyor.


Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor.

Kapıcı dairesi yönetmeliğine göre, kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor.


Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira isteyemiyor. Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor.


Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanıyor. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklı oluyor.



Site yönetiminin görevleri nelerdir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com