Ailenin yaşamını sürdürdüğü bir konuta aile konutu şerhi işlenebiliyor.Aile konutu şerhi olan ev devredilemiyor.Peki aile konutu şerhi konulan ev satılabilir mi?
Aile konutu şerhi konulan ev satılabilir mi?
Resmi olarak evli olan eşlerin aile yaşamlarını sürdükleri evin tapusu üzerinde aile konutu şerhi konulabiliyor. Bu şerhin konulması ile birlikte eşlere karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklar yüklüyor.
Bu şerh eşlerden birinin istemi ile kurulabiliyor.
Şerh için yapılacak başvuru sırasında aşağıdaki evrakların da yanlarında götürülmüş olması gerekiyor.
-Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge.
-Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı.
Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep ediliyor.Peki aile konutu şerhi konulan ev satılabilir mi?
Tapuya aile konutu şerhi konulması halinde, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Medeni Kanun esaslarına göre ancak eşin rızası alınması sonucunca tasarruf işlerinde bulunulabiliyor.
Aksi durumda aile konutu, tapuda şerh konulmuş olduğu halde satılırsa, yapılan bu satış yasal olarak geçersiz sayılmış oluyor.
Yapılan satışa onay vermeyen eş, Medeni Kanun 194. maddesine göre tapu iptal ve tescil davası açma hakkına sahip oluyor. Bu dava sonucunda, yapılan satış işlemi ve 3.şahıs üzerinde kayıtlı olan aile konutuyla ilgili tapu kaydı iptal ediliyor.
Aile konutu şerhi başvuru dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com