Sürekli olarak hayatlarını aynı konutta devam ettiren evli çiftlerin oturdukları aile konutu tapuya şerh edebiliyor.Peki aile konutu şerhi için mahkeme kararı gerekir mi?İşte aile konutu şerhi için mahkeme kararı..
Aile konutu şerhi için mahkeme kararı gerekir mi?
Tapu üzerinde aile şerhi konulmasının yasal dayanağı Türk Medeni hukuku oluyor.Kanun kapsamında yer alan hükümlere göre eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemiyor. Aynı zamanda konutunu devredemiyor ve üzerindeki hakları sınırlayamıyor.
Tapuda aile konutu şerhi yaptırmak için, eşlerin tapuya gitmeleri gerekiyor. Söz konusu işlem için ise bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor:Yaşanılan yerin aile konutu olduğunu belgeleyen muhtarlık kağıdı ve ile nüfus kayıt örneği ya da evlilik cüzdanı gerekiyor.
Aile konutu ve tapuda aile konutu şerhi ile ilgili yasal düzenlemeler Türk Medeni Kanunu kapsamında madde 194'de bulunuyor:
MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.
Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.
Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.
Aile konutu şerhi için mahkeme kararı gerekir mi?
Aile konutu ile ilgili davalara aile mahkemeleri bakıyor, aile konutu şerhi de aile mahkemelerinden istenebiliyor. Aile konutu şerhi için tapu müdürlüğüne başvuru yapmak yeterli oluyor. Bunun için bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor.
Aile konutu şerhi dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com