Geçtiğimiz yıllarda konut satışlarında durgunluk yaşanan yaz ayları, bu yıl inşaatçıların yüzünü güldürdü. Temmuz ayında seçim sonrası ve Ramazan öncesini fırsat bilen yatırımcılar satışları artırdı. İstanbul'da en çok 2+1 daireler ilgi gördü
Konut kredi faizlerindeki artış, yaz ayının en yüksek sezonu olması ve Ramazan, konuttaki satışları geçen yıllardaki kadar etkilemedi. Temmuz ayı konutta hem kiralamalar hem de satışlarda yine artış ayı oldu. Reidin.com ve Garanti Bankası ortaklığıyla hazırlanan Türkiye Kompozit Emlak Endeksi'ne göre bir önceki aya göre yüzde 0.83, 2010 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 5,38 artış gerçekleşti. Halk arasında ekonomik durgunluk nedeniyle konut fiyatlarında düşüş olacağı yönündeki beklentiye rağmen İstanbul'da fiyatlar yüzde 1.05 oranında artarak temmuzda fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. İstanbul genelinde bakıldığında ise Çatalca yüzde 1.98 artış ile en çok değer yaşanan ilçe olurken, en çok değer kaydeben ilçe ise Beykoz oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatları açısından en çok değer artışı yaşanan mahalle yüzde 1.50 ile İstanbul Küçükçekmece Kemalpaşa Mahallesi olurken en çok değer kaybeden mahalle ise yüzde 0.79 ile Adana Seyhan Gazipaşa Mahallesi oldu.
SATILIKTA İSTANBUL LİDER
Temmuz ayında konut fiyatlarında en hızlı değişimle İstanbul ilk sırada gelirken Ankara ve Kocaeli aynı sırayı paylaşarak onu izledi. İstanbul'da Avrupa Yakası'nda Asya Yakası'na göre daha fazla konut satıldı. Konut satış fiyatlarındaki en az değişim ise Adana'da oldu. Bir önceki yılın temmuz ayı ile karşılaştırıldığında ise satılık fiyatlarda en hızlı değişim yüzde 6.82 artışla yine İstanbul'da oldu. Ankara ve Adana illeri de bir önceki yıla göre satılık ev fiyatlarının en çok arttığı iller oldu.
KİRALAR EN ÇOK İZMİR'DE ARTTI
Konutlardaki kira değerlerine bakıldığında ise İzmir bir önceki aya göre kiraların en çok değiştiği il oldu. Antalya ve Kocaeli ise kira değerlerinde İzmit'i izledi. Kiraların temmuzda en az değiştiği il ise İstanbul oldu. Ancak 2010 yılının aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise en hızlı değişmim İstanbul'da oldu. İlçe bazında bakıldığında ise Fatih yüzde 1.13 ile kiralarda en çok değer artışı yaşanan ilçe olurken en çok değer kaybeden ilçe ise -1.10 ile Çekmeköy oldu.
En çok 2+1'ler satıldı
Temmuz ayında daire tiplerine göre en fazla 2+1 konutlar satıldı. 2+1 daireler 2010 yılının temmuz ayına göre yüzde 996 daha çok satılırken 3+1 daireler yüzde 7.02, 1+1 daireler yüzde 6.65, 4+1 daireler ise yüzde 2 daha çok satıldı. Endeksin ilk başladığı Ocak 2010 dönemine göre kıyaslama yapıldığında ise yine 2+1'ler yüzde 12'lik artışla yine en çok tercih edilen daire tipi oldu. 2010 Ocak'ta 1+1'ler daha fazla satılırken 3+1'ler yüzde 8.90 ile üçüncü, 4+1'ler ise yüzde 3.30'luk artışla son sırada geldi.
Tatil durgunluğu bu yaz yaşanmadı
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, temmuzun seçimden hemen sonraki ay olması ve Ramazan ayının da öncesine denk gelmesinin satışlara artış olarak yansıdığını kaydetti. Projelerinden ev alan müşterilerin artık mevsimsel faktörleri dikkate almadığını söyleyen Durbakayım, "Ağustosta tatilcilerin bir kısmı Ramazan nedeniyle şehre döndü. Bu nedenle satışlar Ağustos'ta bile durgun diyemeyiz. Bayramdan sonra okulların açılmasıyla hareket daha da artar. Bu sene temmuzdaki satışların geçen seneye göre daha fazla artmasında daha doğru projelerin yapılması ve daha bilinçli bir müşteri kitlesinin oluşmasının etkisi var. Yatırımını gayrimenkulde toplamayı tek yol olarak görüyor" diye konuştu.
"Yazın emlak alımında seçici davranılıyor"
Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, durgunluk dönemlerinde tüketicilerin daha seçici davrandıklarını söyleyerek "Temmuz ayı 2011 yılında en fazla satış yaptığımzı ay oldu. Bunu şirketimize verdikleri güvenden olduğunu kabul ediyorum" dedi. Bu ayki beklentinin ise Ramazan'ın getirdiği durgunluk nedeniyle temmuz ayının altında olacağını söyleyen Varlıbaş, "Bayram sonrası gayrimenkul sektöründe satışların artacağını düşünüyoruz. İnsanlar bayram sonrası korkulan senaryoların gerçekleşmediğini görecekler. Durgunluk yaşansa bile gayrimenkul her dönem en kârlı yatırım aracı olur. Ekonominin dalgalı dönemlerinde dahi gayrimenkul her zaman kazandırmıştır" diye konuştu.
Dilek Taş/Sabah Emlak