Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘Çılgın Proje’ adıyla tanıttığı Kanal İstanbul’un güzergahı belli oldu. İşte o şanslı ilçeler...
Kanal İstanbul'a ilk kazma vuruldu!
Kanal İstanbul'un güzergahı netleşti! Bakan Arslan açıkladı!
İstanbul Boğazı’na alternatif olarak planlanan ve merakla güzergahı beklenen Kanal İstanbul güzergahı netleşti. 5 alternatif güzergah üzerinde çalışılan projede değerlendirme sonucunda kesin güzergah belli oldu.
Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre, yapılan çalışmalar sonucunda Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü‟nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam eden ve sonrasında Sazlıbosna Köyünü geçerek Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyünü geçtikten sonra Terkos Gölü‟nün batısında Karadeniz’e ulaĢan alternatif güzergâhın İstanbul Boğazına alternatif su yolu “Kanal İstanbul Projesi” için en uygun güzergâh olduğu belirlendi.
Mevcut durumda detay mühendislik çalışmaları devam eden yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki Küçükçekmece Gölü - Sazlıdere Barajı - Terkos Doğusunu takip eden güzergâhın inşaat çalışmalarının 5 yıl içerisinde tamamlanması ve gerekli bakımların yapılması kaydıyla 100 yıl İstanbul‟a dolayısıyla Türkiye‟ye hizmet etmesi öngörülüyor.
Kanal İstanbul projesi kapsamında liman, yat limanı, tahkimat ve dolgu alanları, ada teşkili kanalın işletilmesine yönelik acil müdahale merkezi, acil durum rıhtımları, kanal giriş ve çıkış yapıları, gemi trafik sistemleri gibi alt ve üst yapılar yapılması hedefleniyor.
Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırlarında yer alan proje kapsamında tesis edilecek olan alt ve üst yapıların tamamı İstanbul ili, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içerisinde, kıyı yapılarından Karadeniz‟de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin, Karadeniz Limanı ise Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde bulunuyor.
Marmara Denizi tarafında tesis edilecek olan adalar batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizi’ne bakan kıyılarında ve Marmara Limanı ise Küçükçekmece ilçesinin girişinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında bulunuyor.
KANAL İSTANBUL 5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Kanal İstanbul projesi istihdama da büyük katkı sağlayacak. Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam bin kişinin çalışması öngörülüyor.
İSTANBUL’A 3 YENİ ADA GELİYOR
5 yılda tamamlanması planlanan Kanal İstanbul projesi kapsamında kanal kazısından çıkan malzemeler ile Marmara Denizi’nde Karadeniz’e doğru kanalın solunda 2 adet, sağında da 1 adet olmak üzere toplam 3 adet ada yapılacak.
KANAL İSTANBUL NERELERDEN GEÇİYOR? İŞTE O İLÇELER!
Kanal güzergâhının yaklaşık 7.041 metrekarelik kısmı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde, yaklaşık 3 bin 100 metrekarelik kısmı Avcılar sınırları içerisinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik kısmı Başakşehir sınırları içerisinde ve kalan yaklaşık 28 bin 564 metrekarelik kısmı ise Arnavutköy sınırları içerisinde kalıyor.
Küçükçekmece Yat Limanı Küçükçekmece ilçesi sınırları içerisinde Küçükçekmece Gölü üzerinde, Sazlıdere Yat Limanı’nın 204 teknelik kısmı Başakşehir ilçesi sınırları içerisinde ve 656 tekne kapasiteli ikinci kısmı Arnavutköy, Marmara Konteyner Liman alanı ise Küçükçekmece ilçesi kıyı şeridinde kanal güzergâhının başlangıç noktasında, Karadeniz Konteyner Liman alanı ise kanalın çıkıx noktasında Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz’e olan kıyı şeritlerinde kalıyor.
Proje kapsamında Karadeniz’de tesis edilecek olan dolgu alanı Çatalca ve Arnavutköy ilçeleri Marmara Denizi tarafında tesis edilecek olan adalar ise batıdan doğuya doğru sırasıyla Büyükçekmece, Beylikdüzü ve Bakırköy ilçelerinin Marmara Denizine bakan kıyılarında yer alıyor.
7 soruda Kanal İstanbul projesi!