28 / 03 / 2024

Çanakkale Boğaz Köprüsü'yle hangi bölgeler değerlenecek?

 Çanakkale Boğaz Köprüsü'yle hangi bölgeler değerlenecek?

Çanakkale Boğaz Köprüsü bölgedeki konut ve arsaların daha tamamlanmadan değerini artırmaya başladı. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkii ile Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkii arasında yapılacak köprü tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacak.


Henüz ihaleye çıkmayan Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün daha yapım çalışmaları başlamadan hem arsalarda hem de konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşanıyor. İşte köprü projesiyle değerlenecek bölgeler;


Çanakkale Köprüsü'nün yapılacağı boğazın genişliği 3 bin 600 metre, 800'er metre de kara tarafından içeriye girilecek. 3 bin 23 metre asma bölümü olacak.


Söz konusu köprünün uzunluğu 2 bin 23 metre olacak. Köprünün dünyanın en uzun köprüsü olan Hyogo’daki Akashi Boğazı Köprüsünü ( Akashi Kaikyo Bridge – 1991 ) geride bırakması bekleniyor.


30 Mart 2015 tarihinde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvuru yapılmıştı. Çanakkale Boğaz Köprüsü 2 kesimden meydana gelecek.


1. kesim kısmı İstanbul Silivri İlçesi, Tekirdağ Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara ilçeleri, Çanakale Gelibolu, Lâpseki, Çan, Yenice İlçeleri, Balıkesir Balya ve Merkez İlçelerinden geçecek. Toplam 277,599 kilometre olacak.


2. kesim ise Çanakkale Gelibolu ve Lapseki ilçelerinden geçecek. Söz konusu ikinci kesim olarak belirlenen kısım sadece boğaz kesimi ve bağlantı yollarından meydana gelecek. Toplam 46,816 kilometre olacak.


Yapılacak 1.ve 2. kesim otoyolu, yap-işlet-devret modeli kapsamında olacak. Proje güzergahı 3 gidiş-3 geliş olmak üzere toplam 6 şerit olarak planlandı.


2016 yılının il aylarında ihalesinin yapılması planlanan köprü dünyanın en uzun köprüsü olması planlanıyor. Köprünün tamamlanmasıyla ulaşımın da rahatlaması planlanıyor.



KÖPRÜ PROJESİYLE DEĞERLENECEK BÖLGELER;


Çanakkale Boğaz Köprüsü özellikle Gelibolu ve Lapseki bölgesinde heyecan yarattı. Yapılacak olan köprü ile Bozcaada’ya geliş süreleri de epeyce kısalmış olacak. 20 kavşak ya da istasyon olacak şekilde tasarlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Lapseki ve çevresindeki köylerde son dönemde yoğun bir hareketlilik var.


Bölge arazi yatırımı yapanların yoğun ilgisi ile karşı karşıya, adeta markaja alınmış durumda. Avrupa yakasındaki ayaklarının kurulacağı Gelibolu ise gayrimenkul yatırımcıları açısından adeta altın çağını yaşıyor. İlçenin Bolayır ve Sütlüce köyleri de markaj altına alınan bölgeler arasında. Şekerkaya mevkiine en yakın köylerden bir diğeri de Gökköy. Köy, Şekerkaya'ya yaklaşık 5, Çanakkale Lapseki duble yoluna ise 4 kilometre mesafede. Çanakkale Boğazı'na hakim bir tepede yer alan Gökköy, manzarasından dolayı özellikle arsa yatırımcıları tarafından yoğun talep görüyor.


Çanakkale Boğaz Köprüsü



ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ'NÜN ARSA VE KONUT FİYATLARINA YANSIMASI NASIL OLACAK?


ÇTSO Meclis Başkanı Osman Okyay'ın açıklamasına göre; "Yakın bir gelecekte solda Çanakkale Köprüsü ve sağda İzmit Körfezi Geçişi ile İstanbul ve  İzmir  birbirine iki önemli hatla bağlanacak. Bu iki hattın içinde kalan bölgede, cazibe merkezi olma potansiyeli en yüksek kentlerin başında şüphesiz ki Çanakkale geliyor."


Gelibolu Emlak Danışmanları Derneği'nden Erol Kuyucu'nun verdiği bilgilere göre ise; "Arsaların değeri mutlaka artar. Fakat 100.000'lik planlar üzerine çalışmalar yapıldığını biliyorum. Bu bölgede yaşayan veya arazisi olanlar yeteri kadar bilgi sahibi değil. Vatandaş bilgilendirilmeli diye düşünüyorum."


Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun'un Çanakkale Boğaz Köprüsü hakkında şu açıklamalarda bulundu: Gelibolu ile Lapseki’yi birbirine bağlayacak olan köprü bölgedeki hareketliliği artıracak ve özellikle arazi fiyatlarını yükseltecek.  1 Kasım seçimleri sonrasında güven oyunun net şekilde tazelenmesi, gözleri özellikle Çanakkale bölgesine çevirdi.


Zira bölgede inşa edilecek olan köprü ile Çanakkale’ye yapılacak yatırımların kesintisiz olacak ve bölgenin bambaşka bir çehreye kavuşacağı kesinleşti. Japon IHI-ITOCHU firmalarının konsorsiyumu ile gerçekleştirilecek olan köprü dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olacak. Bölgede arsa-arazi fiyatlarındaki hareketliliğin yılsonuna kadar maksimum değeri bulması bekleniyor. Öyle ki, bazı köy bölgeler, köprüye yakınlığın avantajını kullanarak önceki değerlerini 5 katına kadar çıkarabiliyor.


Bu bölgelerin başında Lapseki Merkez ve Çardak Beldesi geliyor. Zira köprünün en önemli fonksiyonu Çanakkale Merkez ile Lapseki arasını çok yakınlaştıracak olması. Lapseki Merkezde yaz başında metrekaresi 250 TL’den alıcı bulan arsa-arazi fiyatları bu dönem 450 TL’ye kadar çıkıyor.


Köprüye çok yakın olan Çardak’ta ise metrekaresi 8 TL olan fiyatlar bu dönem 19 TL’ye kadar çıktı. Gelibolu tarafında en çok pirim yapan yerler Koruköy ve Burhanlı oldu. Burhanlı’da metrekare fiyatı son 5 (beş) ayda iki katına çıktı ve 30 TL’ye ulaştı. Koruköy’de ise 4.500 TL’ye ulaşan metrekare fiyatları 60-65 TL aralığında alıcı buluyor.


Çanakkale Boğaz Köprüsü



PROJENİN HANGİ İLDE NE KADAR SINIRI VAR?


- Köprünün İstanbul'daki sınırları toplam 18+454 kilometre,


- Köprünün Çanakkale'deki sınırları toplam 170+419 kilometre,


- Köprünün Tekirdağ'daki sınırları toplam 105+942 kilometre,


- Köprünün Balıkesir'deki sınırları toplam 29+600 kilometre.


Habertürk