27 / 04 / 2024

Nevşehir Kapadokya'da balonla uçan turist sayısı 310 bine ulaştı!

 Nevşehir Kapadokya'da balonla uçan turist sayısı 310 bine ulaştı!

Nevşehir'de balon turizmine ilgi bayramda artış gösterdi. Yılda 2.5 milyon turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da bölgeyi balonla havadan gezen turist sayısı yılın başından bu yana 310 bin kişiye çıktı.



Türkiye'de sıcak hava balonculuğunda tek merkez olan Nevşehir'de balon turizmine ilgi bayramda artış gösterdi. Yılda 2.5 milyon turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da bölgeyi balonla havadan gezen turist sayısı yılın başından bu yana 310 bin kişiye çıktı. Bir saat süren balon turları için kişi başına 100-150 euro arası ücret ödeniyor. Bölgede 22 işletme 220 balonla hizmet veriyor. Türkiye'de sıcak hava balonculuğu konusunda tek merkez olan Nevşehir'de balon turizmine olan ilgi bayramda da kendini gösterdi. Yılda 2.5 milyon turistin ziyaret ettiği Kapadokya'da hava balonlarıyla bölgeyi havadan gezen turist sayısı 310 bin kişiye çıktı. Tarihi ve doğal yapısı ile Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden olan Kapadokya'yı yüksekten izlemek isteyen turistler yaklaşık 1 saat süren balon turları için kişi başı ortalama 100 - 150 euro ödüyor. Sıcak hava balonu firmaları, bayram tatilinde artan talebi karşılamak için ek turlar düzenledi. Yetkililer, bayram nedeniyle balon turlarında ciddi anlamda yer sıkıntısı yaşandığını belirterek, bölgedeki balon firmalarında önümüzdeki 10 günlük rezervasyonların dolduğunu aktardı.


Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren balon firmalarının son yıllarda uçuş faaliyetlerinde de artış yaşandı. 2006 yılında 8 olan işletme sayısının 2013 yılında 22'ye ulaştı. İşletme sayısındaki artışa paralel olarak 2006 yılında 43 olan pilot sayısı da 200'ün üzerine çıktı. Hava aracı sayısı 2006 yılında 45 iken 2013 yılında 220'ye yükseldi.


22 firma, 170 tescilli balon

Dünyada sıcak hava balonculuğu alanında en fazla ticari uçuşun yapıldığı Kapadokya bölgesinde 22 firmanın 170 tescilli sıcak hava balonu bulunuyor. Kapadokya bölgesinde günde yaklaşık 2 bin, yılda ise ortalama 700 bin turist balon turlarını tercih ediyor. Balon pilotu yetiştirmek için açılan eğitim kurslarının ilk aşamasında adaylara haberleşme, telsiz, meteoroloji derslerinin olduğu 12 farklı konuda eğitim veriliyor ve 25 saat uçuş gerçekleştiriyor. Hava şartlarına bağlı olarak 3-4 ay devam eden kurslar sonunda adaylara, SHGM ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı sınavları geçmeleri halinde "Balon Hususi Pilot Lisansı" (PPL) veriliyor.


50 saat teorik eğitim 

Pilot adayları yolcusuz 60 saat uçuş tecrübesi edindikten sonra 50 saat de teorik eğitim alıyor. Bu eğitimleri de başarıyla tamamlayan pilotlar Balon Ticari Pilot Lisansı (CPL) almaya hak kazanıyorlar. Bu lisansı alan pilotlar ilk aşamada 12 kişilik ve altındaki balonlarda ticari uçuş yapma hakkı kazanıyor ve aylık 3 bin 500 lira maaşla işe başlıyor.


Tanıtım projeleri yapılıyor

Peri Bacaları, manastırları, yer altı şehirleri ile ünlenen ve 5 yıl üst üste dünyanın en iyi uçuş cazibe merkezi seçilen Kapadokya, bu unvanını bu yıl da korumak için çeşitli projeleri hayata geçiriyor. Kapadokyalı turizmciler, yaz aylarında gerçekleştirilen Uluslararası Sivil Havacılık Festivali ile birlikte golf ve kongre turizmi konusunda atılacak yeni adımlar ile turizm çeşitliliğinin artırılmasını amaçlıyor.


Dünya




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri