25 / 04 / 2024

TOKİ'nin önceliği kentsel dönüşüm!

TOKİ'nin önceliği kentsel dönüşüm!

Başbakanlık Toplu Konut idaresi Başkanlığı (TOKİ) uyguladığı kapsamlı kentsel dönüşüm projeleriyle, fiziki olarak ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehirlerde tüm sosyal donatılarıyla birlikte alternatif, yeni, modern kent merkezleri inşa ediyor.


Kentsel dönüşümün TOKİ'nin en önemli öncelikleri arasında okluğuna dikkat çeken TOKl Başkanı Mehmet Ergün Turan, idarenin; yerleşim alanları, kamu kurumları, sağlık merkezleri, kent meydanları, alışveriş, yürüyüş ve eğlence alanları, restoranlar, parklar ve kapalı otoparklarıyla birlikte Uşak ilinde, tüm şehirlere örnek olabilecek kentsel dönüşüm projesi uygulayacağını açıkladı. Proje ile kentin imajına zarar veren Tabakhane bölgesi, Uşak'ın yeni kent merkezi haline getirilecek. Böylelikle ana yolların kavşak noktası olması nedeniyle on binlerce aracın geçiş noktasında bulunan şehrin vitrini konumundaki bölge, modern ve görkemli bir yaşam alanına dönüşecek. 


58, 59, 60 ve 61. Cumhuriyet Hükümetlerimiz döneminde başlatılan "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" çerçevesinde Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm atılımının meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken  TOKİ  Başkanı Turan, vatandaşlarımızın daha huzurlu, mutlu ve geleceğe güvenle bakarak yeni umutlar yeşertmesi; kendini yaşadığı şehre ait. onun bir parçası gibi hissetmesiyle mümkün, dönüşüm gerçekleştirilen yerlere bakıldığında bu olumlu değişim çok açık şekilde görülebilmektedir." dedi. 


Özellikle deprem gibi afet riski olan şehirlerde, fiziki olarak kalitesiz ve ömrünü tamamlamış yapıların olduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı "Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm kaynaklı konul üretiminde önemli artışlar olacaktır. Çünkü kentsel alanlarda yaklaşık 18 milyon konut bulunmaktadır. Bu konutların da yaklaşık 5.3 milyonunun dönüşüme ihtiyacı vardır. 3 milyon adedi de 2023 yılına kadar 50 yaş ve üzerinde olacaktır. Bunun da kentsel dönüşümü ülke çapında hızlandıracağını ve bundan da kaçış olmadığını, ülkemizin kendine özgü ihtiyaçları, imkânları ve tecrübeleri de seferber edilerek. 60 yıllık gecekondu sorunu ve kentsel yenilemenin çözülebileceğine inanıyorum" dedi. 

Dönüşümde ortak akıl TOKİ Başkanı Turan, ülkemizdeki gecekondu ve kaçak yapılaşma alanlarının sadece bireyin ve grupların kaderinden, eksikliğinden ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi. çözümünün de bireylere ve gruplara bırakılmayacak kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sorunların çok yönlü olmasının bireyin ve grupların bu sorunların üstesinden yalnız başlarına gelmelerini engellediğini söyledi. Turan, "Dönüşüm projeleri, vatandaşların, proje yöneticilerinin (Bakanlık. Belediye vb.) sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, üniversitelerin ve kentlilerin baş başa verip geliştirip gerçekleştirebileceği bir süreçtir." dedi. 


Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarını ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde bir profesyonellik ve beceri gerektiğini anlatan TOKİ Başkanı Turan "Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunması ile önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalmasını sağlayacaktır "ifadesini kullandı. 


Projeler çok yönlü hazırlanıyor Uşak'ta uygulanacak dönüşüm projesi ile köhnemiş yapıların yıkılarak yerine tüm sosyal donatılarıyla örnek bir kent merkezi inşa edileceğini ifade eden Turan, şunları dedi: "Kentsel dönüşüm projeleri vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçları, gelişen ekonomik durumları, sosyokültürel yapıları ile kültürel unsurlar dikkate alınarak yapılıyor. 


Tarihi bağlarımıza da atıfta bulunarak yöresel mimaride hazırlanan projelerle, vatandaşlarımızın keııte olan bağlılığının arttırılması amaçlanıyor." 


Adana Beş Ocak



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler