28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde öncelik deprem kuşakları!

Kentsel dönüşümde öncelik deprem kuşakları!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 170 bin 947 konutu dönüştürecek. Doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetleri planlama, inşa etme ve yenileme çalışmalarında öncü bir rol üstlendiklerini vurguladı.


Kentsel dönüşümde önceliğin deprem kuşakları olduğunu söyleyen  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, "Bu bölgelerde 170 bin 947 konutu dönüştüreceğiz" diye konuştu.


57 şehirde 107 yerel yönetimle işbirliği içinde 377 kentsel dönüşüm projesi yürüten Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 170 bin 947 konutu dönüştürecek. Doğal afetlerden zarar gören bölgelerde konut, altyapı ve kamu hizmetleri planlama, inşa etme ve yenileme çalışmalarında öncü bir rol üstlendiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, şunları kaydetti: "TOKİ'nin ürettiği tüm konutların yüzde 40'ını kentsel dönüşüm projelerinin oluşturmasını hedefledik. Dönüşümde önceliğimizi deprem kuşakları olarak tespit ettik. Bu bölgelerde 170 bin 947 konutluk kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. TOKİ, birinci derecede deprem riski bulunan bölgelerde 48 kentsel dönüşüm projesi yürütüyor. Bu alanlarda yıkılması gereken ya da yıkımı gerçekleştirilen toplam 9 bin 294 konut bulunuyor." Dönüşüm kapsamında 29 bin 160 konutun ihalesinin yapıldığını anlatan Turan, "TOKİ, birinci derecede deprem riski bulunan bu bölgelerde 49 bin 47 konutun inşasını planladı. İkinci derecede deprem riski bulunan bölgelerde 51 proje yürütülüyor. Bu alanda yıkılması gereken ya da yıkılan 11 bin 263 konut bulunuyor. 19 bin 6 konutun ihalesi yapılarak inşası gerçekleştiriliyor. 2. derecede deprem riski taşıyan bölgelerde 42 bin 311 konutun inşası planlandı" diye konuştu. 


İNŞA KALİTESİ ÖNEMLİ

TOKİ Başkanı Turan afet bölgelerinde en önemli konunun inşaat kalitesi olduğunu ve yürütülen projelerle inşaat kalitesinin yükselmesine katkıda bulunduklarını anlattı. Afet risklerine dayanıklılık kriterlerinin göz önüne alındığına dikkati çeken Turan, yerel yönetimlerin görüşü alınarak yer seçimi yapıldığını vurguladı. 


ANLAŞMA ORANI % 85

Yürütülen çalışmalarda vatandaşları bulundukları yerden farklı alanlara taşıyıp, yerine başkasını getirmediklerini söyleyen Turan, "Uzlaşmada yüzde 80'in üzerinde başarı sağlanmazsa, 'devam etmeyebiliriz' diyoruz. Bu nedenle TOKİ'nin vatandaşlarımızla işbirliği, anlaşma oranı yüzde 85 gibi hayli yüksek bir düzey" diye konuştu. 


ŞEHRE YENİ MODEL

Kentsel dönüşüm projelerini yürütürken, üretimlerin kültürel, sosyal ve mimari boyutunu da ele aldıklarını söyleyen Turan, "Uygulamaları mahalle kültürünü, içinde barındıran, şehirlerin mimari gelenekleriyle uyumlu olacak şekilde hayata geçiriyoruz. Şehirlere model olacak, insanlarımızın yaşamlarına değer katacak yapılar inşa ediyoruz" şeklinde konuştu. 


Sabah



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Yeni konut projeleri