02 / 05 / 2024

Tebernüş Kireçci: Kriz konut ve emlak piyasasına nasıl yansır?

Tebernüş Kireçci: Kriz konut ve emlak piyasasına nasıl yansır?

İMKB 100 endeksi 50 binin altını, Dolar 1.75 TL'yi, Euro ise 2.5 TL'yi gördü… Dünya para ve sermaye piyasaları sallanıyor… Piyasaların tadı  kaçtı. Böyle bir ortamda emlak ve konut piyasalarının nasıl bir gelecek bekliyor? Gelin hep beraber değerlendireli


1)      Koşullar çok daha kötü olmazsa İstanbul emlak piyasasında ciddi bir düşüş beklemiyorum. Satışlar hız kesebilir… Kesmesi de gayet normal… Alternatif yatırım enstrümanları yüksek prim vaat ediyor.

2)      İstanbul konut ve emlak piyasasında iki türlü alıcı var. Bunlardan ilki yatırımcı grubu… Sermaye ve para piyasalarında aradığını uzun yıllardır bulamayan, emlak vek konutu güvenilir olarak nitelendirilen kesim. Bu kesim rasyonel fiyattan satışa çıkarılan projelerden en az bir ev alıyor. İşi abartıp beşer onar alanlar da var. Bunlar ayrımımızın dışında. Önemli ve ciddi bir kesim ise oturmak için alıyor. Yaşam kalitesini yükseltmek ve daha iyi bir evde yaşamak için. Ağırlıklı olarak ücretli çalışan bu kesim İstanbul emlak ve konut piyasasının en önemli dayanağı.

3)      Türkiye bu senaryoyu görmüştü… Ne zaman? 2008 ve 2009'da… Dünya finans piyasaları canlı yayında dev bankaların battığına tanıklık etmişti… O dönemde konut sektörü batera yönelerek sorunu aşmıştı. Piyasalarda durgunluk uzun sürerse sektörün elinde barter silahı duruyor.

4)      Doğru lokasyon, doğru proje, doğru şirket, doğru ödeme tablosunu seçenler korkmasın. Korkulacak bir şey yok. İyi projeler mutlaka hak ettiği değeri bulur.

5)      Yıllardır her fırsatta belirtiyorum: Emlak ve konut 5 yıl ve üzeri düşünülüyorsa yatırım yapılacak bir enstrüman. Kısa vadeli düşünenler için değil… Bugünden itibaren bu daha fazla geçerli.

6)      Özelikle peşin para ile alım yapacaklar için İstanbul'un dört bir tarafında çok iyi fırsatlar kol geziyor. Şimdi fırsatları değerlendirmenin zamanı…

7)      İstanbul konut ve emlak piyasasının çok ayrnı bir cazibesi var. Dünyanın dört bir tarafından insanlar bu coğrafyada ev sahibi olmak istiyor. Burada önemli fırsatlar var. Hükümet yabancıların İstanbul'da konut edinmesini kolaylaştıran yasayı çıkarırsa İstanbul konut piyasası yeni bir yükseliş eğilimine girer.

8)      Seçim sonuçları konut piyasasına henüz yansımadı… Ertelenerek yansıyacak… Ne zamana kadar ertelenecek? Bunu hep beraber göreceğiz…

9)      Kısa vadeli düşünüyorsanız para ve sermaye piyasalarında çok iyi alternatifler var. Uzun vadeli düşünüyorsanız emlak ve konut hala iyi bir alternatif…

10)  Yaşanılan dünya krizi İstanbul emlak ve konut piyasasında uçanların, uçuşa geçenlerin ayaklarını yere basmasını sağlayacak. Bu açıdan uzun vadede olaya pozitif açıdan bakın.

Tebernüş Kireçci



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler