Danıştay’ın “devlet ormanı” olduğunu belirterek hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurduğu KÖY adlı proje, eskisini aratmayan yeni imar planıyla yola devam ediyor.
Sarıyer Zekeriyaköy’de yüzde 61'i ağaçlık geri kalan bölümü yeşil alan olan 500 dönümlük arazide hayata geçirilecek bin 167 konutluk proje tüm tepkilere rağmen ikinci inşaat ruhsatını da aldı
Danıştay’ın “devlet ormanı” olduğunu belirterek hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurduğu KÖY adlı proje, eskisini aratmayan yeni imar planıyla yola devam ediyor. CHP’li Sarıyer Belediyesi, Emlak Konut GYO ve Siyahkalem Mühendislik tarafından hayata geçirilen projenin ilk etabındaki 462 konut için 25 Temmuz 2014 tarihinde ruhsat verdi. Konunun gündeme gelmesinin ardından İstanbul halkı “Ormana proje yapılmaz, ruhsatı iptal et” sloganıya çok sayıda eylem düzenledi. Ancak, Sarıyer Belediyesi’nin itirazlara rağmen projenin ikinci etabına da onay vererek ruhsatlı konut sayısını 488’e çıkardığı ortaya çıktı.
Eylemler sürüyor
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Danıştay kararına rağmen inşaat faaliyetlerine başlatılmasını eleştirerek, “Hukukun verdiği bir karar tamamen yok sayılıyor. Burası orman niteliğinde olan bir alan. Askeriye kullandığı için orman kadastrosuna işlenmemiş. Yargının kararıyla Orman Kanunu hükümlerinin bu alanda uygulanması gerekiyor” dedi. Yeni imar planı da Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya taşınan Köy projesine karşı mücadele başlatan Sarıyer Kent Dayanışması ve Kuzey Ormanları Savunması eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. Her iki platform adına konuşan Efe Baysal, “Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç seçimlerden önce halkın onayının olmadığı hiçbir projeyi imzalamayacağını söylemişti. Sözünü tutmasını istiyoruz” dedi. Kuzey ormanlarının üçüncü köprü bağlantı yollarıyla çevrelenmiş bu tür projelerle tehdit altında olduğunu söyleyen Baysal, “KÖY” projesinin önündeki yolu genişletmek için Sarıyer Belediyesi ekiplerinin 50 yıllık ağaçları da kestiğini bildirdi.
Ruhsatlar iptal edilsin
Projenin köylüden kamulaştırma yoluyla yok pahasına alınan arazilerin bir şirkete hasılat paylaşımıyla verilmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Baysal, arazinin köylüye iadesi edilmesi ya da kamu yararına kullanılması gerektiğini vurguladı.
Siyah Kalem adı şirketin daha projenin tamamına ruhsat almamasına rağmen projenin tamamını tanıtmaya ve satmaya başlamadığını belirten Baysal, “Ormanlık alana inşaat ruhsatı verilemez. Oradan alınan para Sarıyer Belediyesi’ni güçlendirmez. Geç kalmadan bu ruhsatı geri çekin. Daha fazla ağaç taşınmadan, yollar açılmadan, şantiye kurulmadan, ilk villanın temeli atılmadan bu ruhsatı geri alın” dedi.
Sözcü
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri