19 / 04 / 2024

Yabancı vatandaşlık verilmesi inşaat sektörüne hız kazandıracak!

Yabancı vatandaşlık verilmesi inşaat sektörüne hız kazandıracak!

Yabancılara Türk vatandaşlığı verilecek olan düzenlemeyle, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırımının artacağı ve satışların kısa sürede hız kazanacağı belirtiliyor.


Ekonomi Bakanlığı tarafından az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği belirlenen ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca en az 1 milyon dolarlık taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla, satın aldığı tespit edilen yabancılara, Türk vatandaşlığı verilecek. Söz konusu düzenlemeyle, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırımının artacağı ve satışların kısa sürede hız kazanacağı belirtiliyor.

Satışlar Kademeli Olarak Artacak

İnşaat sektörünün ivme kazanması için önemli bir adım atıldığını belirten Netkon İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Karan; “İnşaat sektörü, uzun zamandır yasanın çıkmasını bekliyordu. Yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı verilmesi, konut piyasasını olumlu yönde etkileyecek. Döviz kurunda istikrarsızlık yaşadığımız bu dönemde, yasanın çıkması sektörde memnuniyetle karşılandı. Gayrimenkul sektörü uzun zamandır yabancıya vatandaşlık ve oturma izni konusunda hükümetle görüşüyordu. Yabancıya satışın önündeki en büyük engel gösterilen vatandaşlık ve oturma izni sorunlarının çözülmesiyle, yaklaşık 5 milyar dolara yaklaşan satışların, kısa sürede kademeli olarak artabileceği, hatta iki katına çıkabileceği değerlendiriliyor.” ifadelerini kullandı.

Döviz Açığı Kapanabilir

Düzenlemenin Türkiye’deki döviz açığını kapatabileceğinin altını çizen Karan; “Yönetmelikle yabancıya satılan konut sayısının yıllık 50-60 binlere çıkabilir. Söz konusu yasa, aynı zamanda ülkemizdeki döviz açığını kapatmaya aday. Körfezli yatırımcılar, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda oldukça istekli. Ekonomik ve siyasi yapımızdaki sağlamlık ve istikrar, Körfezli yatırımcıların ilgisini çekiyor.” açıklamasında bulundu.

Ülkeler Arası İlişkileri Kuvvetlendirecek

Yabancı yatırımcıların vatandaşlık hakkı kazanmayı beklediğini söyleyen Karan; “Yabancı uyruklular uzun yıllardır vatandaşlık hakkı almayı bekliyordu. Türkiye’ye yatırım yapan yabancılar aynı zamanda ülke ile olan ilişkilerini de kuvvetlendirmek istiyor. Ülkeye giriş - çıkış, yaşama, tatil yapma, ürün alıp satma gibi konularda kolaylık sağlamış olacak.” dedi.